2021.09.19., vasárnap - VilhelminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöld város program Karoson

2016. augusztus 09. kedd, 11:17
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Zala megye legkedveltebb üdülőhelye büszkélkedhet Európa egyik legjobb gyógyvizével, a minden generációnak lehetőséget nyújtó fürdővel, amely évszaktól függetlenül nyújt kikapcsolódást, pihenést a vendégeinek.

A csodálatos kisvárosi atmoszféra sok összetevőből áll össze egységes egésszé. A „Magyarország legvirágosabb városa” és az „Európa virágos városa” címet elnyert üdülőhely polgármestereként Novák Ferenc leginkább azokra büszke, akik az eredményeket elérték. A város sikerei mögött ugyanis - mint mondta - megbecsült lokálpatrióta polgárok állnak, akik közül jónéhányat kitüntetésben is részesítettek a város napja alkalmából.

- Zalakaros a városi születésnap mellett idén több jeles évfordulót is ünnepelhetett…

- Az elmúlt év a település életét meghatározó fürdő létesítésének ötvenedik évfordulója jegyében tellett. Ez az esztendő pedig két templomunk születésének-megépítésének emlékünnepe is. 150 éve készült el településünk védőszentjének, Szent Annának a temploma, kerek tíz éve pedig az Isteni Irgalmasságé. Még egy kevésbé látványos, de fontos a településünk szellemi életében az, hogy 25 évvel ezelőtt ballagtak el az első nyolcadikosok az új karosi iskolából. Itt kell említést tennem egy másik, 25 éves partnertelepülési jubileumról: a puchheimi-zalakarosi kapcsolatok negyed évszázadáról. Kevés ilyen színvonalas tartalommal megtöltött, élő kapcsolatrendszer van az országban, mint ez. Immár 35 éve rendezzük meg a Karosi Sakkfesztivált, Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű versenyét.

- A kisváros a család minden korosztályának találkozóhelye kíván lenni. Mi mindent tettek/tesznek e cél eléréséért?

- Folyamatosak a fejlesztések, amelyek a szolgáltatások körének bővülését jelentik. Első szezonját kezdte a termáltó és ökopart projektünk, amelynek keretében egy új szabadidőközpont létesült nálunk. A közel másfél hektáros tavon lévő szigetet két híd köti össze a parttal. Játszótér, fitnesszpark, pára kompozíció, labirintus, tanösvény, fények pavilonja, hangok tere, vízi tipegő és Magyarország legmagasabb száraz csúszdája is várja itt a látogatókat. A fürdőn is nagyívű csúszdafejlesztések történtek. A csendes, gyógyhelyi jelleg, a nyugalom megőrzése mellett, megjelentek az izgalmat kínáló, adrenalin-szint növelő szolgáltatások is. Augusztus végétől szeptember végéig rengeteg program szervezésével járunk a vendégek és a helybéliek kedvében A városnapot követően is folytatódnak a rendezvények, úgy a településen, mint a fürdőn. Nemrég zajlott nagy sikerrel a Kannavirág Fesztivál, ezt követi -a teljesség igénye nélkül - az Utcazene Fesztivál és jön a közkedvelt Bornapok, a Szent István napok, a szüreti mulatság, a helyi termékek szemléje.

- Milyen turizmusfejlesztési projektek várnak beteljesítésre?

- Gyógyhelyi minősitésünkből következően a kormányzat külön pályázati keretet biztosított a fejlesztésekhez az ezzel a címmel rendelkező települések részére. Ennek keretében mintegy 700 milliós forintos költséggel egy látogatóközpontot szeretnénk létrehozni a strandfürdő főbejárati épülete mellé. A gyógyhelyi karaktert erősítendő, a zöld város programban, az arborétum környékét fejlesztenénk. Egy másik pályázati keretből új egészségügyi központot hoznánk létre, az iparterületi fejlesztések terén pedig Behiákpusztán szeretnénk modern ipari tereket életre hívni. Egy magyar-horvát pályázat keretében pedig a település teljes hosszában szeretnénk az árkok egy részét lefedni, rajta pedig kerékpárutakat kiépíteni. A nap energiájának hasznosítására, továbbá sportparkok építésre is benyújtunk majd pályázatot. Egy szobor felállításával és az iskola környezetének rendezésével, egy elnyert pályázati forrás felhasználásával szeretnénk méltó módon megünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségét.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK