2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vadon-lesen Botfán

2018. június 11. hétfő, 10:00
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Egerszeg Fesztivál külső helyszíneként BioBlitz rendezvényre került Botfán. 24 órán keresztül a lakosság és a szakemberek vették lajstromba a kastélypark és a Válicka patak környékének élővilágát. A program kultúrtörténeti ismertetőkkel társult.

A BioBlitz eredete 1996. Washington, amikor is egy közösségi fajtaleltározáskor használták először ezt a szót. Magyarországon ilyen felmérésre elsőként tavaly májusban Gödöllőn került sor és ezt követte augusztusban a botfai vadon-leltár. Most ismét a zalai településrész büszkélkedhet ezzel a főként figyelemfelhívó 24 órás rendezvénnyel, mely egyedülálló módon a kultúrtörténeti ismertetővel is társult. Marx Mária etnográfus, muzeológus a kastély és a hozzá tartozó építmények múltjáról tájékoztatta az érdeklődőket.

Rácsodálkozás és elköteleződés

A fő vonal azonban a környék gazdag élővilágának feltárása, vagy inkább betekintés abba, hiszen gyorsan kiderült ilyesmire 24 óra nem nagyon lenne elegendő. A laikusok és szakemberek által ideiglenesen befogott, csapdázott kisebb-nagyobb állatok, illetve a fellelt gombák és növények a kastély pincéjébe várták a szakértői meghatározást, feljegyzés sorát, aztán újra visszatérhettek élőhelyükre.

- Most a cél nem a tudományos felmérésen van, hanem, hogy a lakosság figyelmét felhívjuk a biológiai sokszínűségre – mondta dr. Illyés Zoltán biológus, a rendezvény házigazdája, koordinálója. – 10 féle faj van az emberek többségének fejében. Tudnak a környezetükben néhány állatról, két – három madárról, mókusról. Egy ilyen leltározás során aztán szembesülni lehet a fajtagazdagsággal. Közel 400 féle faj leltárjára van esély az időjárás függvényében ilyen kis területen is. Biológusok, zoológusok, botanikusok, mikológusok (gombák szakértői) segítik a fajmeghatározást. A fő cél a rácsodálkoztatás, figyelemfelhívás a biodiverzitásra és a felelős viselkedésre az élővilággal szemben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK