2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszeg a jövő városa

2021. szeptember 23. csütörtök, 19:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A klíma- és környezetvédelem, az energiatudatosság, a mobilitás és a digitalizáció témakörét ölelte fel a második alkalommal megrendezett GreenTech Zalaegerszeg Zöldenergia és Fenntarthatóság szakkiállítás, konferencia a járműipari tesztpálya fogadóépületében. A kormányzati, önkormányzati, intézményi és vállalati szereplők mellett diákok is részt vettek a kétnapos rendezvényen, amely a pályaorientáció és a környezettudatos szemléletformálás jegyében is zajlott.

A megfontoltan gazdálkodó város kialakításáról a GreenTech konferencián

Az első nap megnyitóján: Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Vigh László,
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, dr. Sifter Rózsa és Balaicz Zoltán polgármester

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, elkötelezték magukat az életminőséget, a technológiaváltást, a versenyképességet, az együttműködő-képességet és a jövőképet jelentő ügy mellett. A magyar városok, így Zalaegerszeg is, a jövőben is aktív szerepet vállal a klímavédelemben. Továbbra is környezettudatos fejlesztéseket hajtanak végre, legyen szó napelempark létesítéséről, elektromos buszok beszerzéséről, az egészséges ivóvíz biztosításáról, a hulladékgazdálkodás fejlesztéséről. A közgyűlés által egyhangúlag elfogadott környezetvédelmi akcióterv és klímastratégia mentén kívánnak cselekedni annak érdekében, hogy az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó várost alakítsanak ki.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a benzin- illetve gázolaj-üzemű járműveket fel fogják váltani az elektromos meghajtásúak, amelyek tesztelése a járműipari tesztpályán is folyik. A környezet megkímélése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése csak is térhódításukkal érhető el.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott a megye egyedi természeti adottságai kapcsán azt hangsúlyozta, kötelességünk vigyázni rá, és megőrizni mostani állapotában a jövő generációja számára. Jelezte, hogy a környezetvédelem terén bővült a kormányhivatal jogköre. Önálló hulladékgazdálkodási hatóságot állítottak fel, melynek feladata a jogellenesen elhelyezett hulladékok felszámolása, a hulladékradar applikáción érkezett bejelentések kivizsgálása, és a szükséges intézkedések megtétele.

Bali Zoltán alpolgármester (2. kép) Zalaegerszeg a jövő városa címmel tartott előadást. Mint mondta, ebben a város vezetése hat feltételt határozott meg. A természeti értékek megóvása tekintetében legyen zöld, az intézményrendszer működtetése és fejlesztése terén legyen energiatudatos, a felelős vízgazdálkodás szempontjából pedig kék. Legyen továbbá mobilis és digitális, és egyben közösségformáló is. A város valódi közösségként tudjon együttműködni ezen célok elérése érdekében.

A továbbiakban arról beszélt, hogy Zalaegerszeg önkormányzata milyen fejlesztéseket hajtott végre illetve hajt végre a jövő városa kialakítása érdekében. Idesorolta a köz- illetve nevelési-oktatási intézmények energetikai korszerűsítését, a napelemparkok létesítését. Jelezte, hogy az intézményrendszer energiatakarékos ellátását szolgálva távhővezetékek kiépítését is tervezik a szennyvíz hőtartalmának hasznosításával. A zöldfelületi stratégia részeként faültetési programot indítottak, amelyben már több mint hétezer új fát ültettek el városszerte. A felelős hulladékgazdálkodás kapcsán megemlítette a búslakpusztai depónia bővítését, egy modern hulladékválogató rendszer beállítását és új szemétgyűjtő járművek beszerzését. Az egészséges ivóvíz biztosítása érdekében zajlik a keleti vízbázis korszerűsítése. Ugyanígy a szennyvíztelep felújítása, hiszen a Kis-Balaton és a Balaton védelme szempontjából nem mindegy, milyen vizet engedünk a Zala-folyóba. A klímaváltozás, illetve a nagy nyári esőzések okán a csapadékvíz hasznosítására is megoldást keresnek.

Az egyik képzőintézmény standjánál

Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy eddig 7,5 kilométer új kerékpárutat építettek, a tömegközlekedést pedig elektromos buszokkal teszik zöldebbé. A digitalizáció terén több applikáció, honlap fejlesztése is zajlik, amelyek a különböző intézményekkel való kommunikációt segítik a városlakók számára. Ugyanezt szolgálja a közterekre kihelyezett négy infotorony. Végül azt hangsúlyozta, hogy a jövő városa lakóinak összetartó közösséget kell alkotniuk, ezért is cél Zalaegerszeg brand-ként, márkaként való erősítése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK