2023.12.05., kedd - VilmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöld sziget a könyvtárban

2020. október 30. péntek, 18:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Augusztus óta Öko-sarok várja a betérőket a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár olvasótermében. A hangulatos, virágokkal és könyvekkel díszített zöld sziget a környezetvédelemre hívja fel az olvasók figyelmét.

A környezettudatosságra hívják fel a figyelmet

Ötletként már korábban is felmerült, hogy korunk egyik legfontosabb témáját, hogyan lehetne kicsit középpontba állítani a könyvtár épületében, a megvalósításhoz aztán egy másik program nyújtott segítséget – meséli érdeklődésünkre Tóth Renáta, a könyvtár igazgatóhelyettese.

- Még a nyár folyamán Király Virgínia környezetmérnök, környezeti nevelő keresett meg minket azzal, hogy a strandkönyvtárunkban nem népszerűsítenénk-e a környezettudatosságot. Természetesen igent mondtunk, sőt a kezdeményezéshez csatlakozott a Keresztury VMK és az AquaCity is. Innen jött aztán a gondolat, hogy kialakítsunk egy kis Öko-sarkot az olvasóteremben.

Megtudtuk: főleg olyan könyvek kerültek a polcokra, melyek a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatosak. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt válogattak a könyvtár állományából. A legkisebb korosztályoknál különösen fontos a természet szeretetére való ráhangolódás, illetve hogy az élőhelyekről, állatvilágról hasznos ismereteket tudjanak szerezni a gyerekek; legyenek akár óvodások, akár iskolások. De a környezetvédelem alapjait is megismerhetik néhány kiadványból. Sőt, kikerültek olyan kötetek is, melyek a hulladékgazdálkodásról, hulladék-újrahasznosításról szólnak. Bemutatva például, hogy maradék anyagokból – némi kreativitással és a kézműves technikák alkalmazásával – mennyi hasznos dolgot lehet készíteni. A könyvek tehát a környezettudatos gondolkodást fejlesztik.

- Úgy látjuk, hogy az olvasóinknak tetszik ez a kezdeményezés, és a könyvtár zöldítése. Hiszen a sarokba sok növény is került. A „sziget” könyveit folyamatosan frissítjük. A gyerekeknek pedig színezőfüzetet is kitettünk, amit haza is vihetnek.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: házon belül is fontosnak tartják a környezettudatos szemlélet erősítését. A könyvtárban szelektíven gyűjtik a keletkező hulladékot, a használt elemeket, sőt a ruhatárnál az olvasók is külön dobhatják el a papír- vagy műanyag szemetet. Az Öko-sarok melletti hirdetőparavánra pedig előzetes egyeztetés után bárki kiteheti a városban, vagy környéken zajló környezetvédelmi események plakátjait, szórólapjait.

A könyvtár a járványügyi szabályok betartásával fogadja az olvasókat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK