2019.12.07., szombat - Ambrus Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Mi mindannyian magyarok vagyunk”

2019. július 15. hétfő, 19:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
Hetedik alkalommal szervezett Kárpát-medencei gyermektábort Zalaegerszeg önkormányzata. A határainkon túlról, Marosvásárhelyről, Barótról, Nyárádszeredáról és Beregszászról közel hetven diák érkezett, akik egy hetet töltenek a zalai megyeszékhelyen. Ez idő alatt megismerkednek a várossal, a szomszédos településekkel és a helyi fiatalokkal.

Kárpát-medencei gyermektábor, hetedszer Zalaegerszegen

A tanulókat Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a városházán. Elmondta, Zalaegerszegnek összesen 14 testvérvárosa van. Ez a kapcsolat az erdélyi Marosvásárhellyel és a kárpátaljai Beregszászszal már évtizedes múltra nyúlik vissza, míg az erdélyi Baróttal és Nyárádszeredával baráti kapcsolatot ápolnak. A tábort azért tartja fontosnak az önkormányzat, hogy lehetőséget biztosítson a kapcsolatteremtésre és barátságok kialakítására az anyaországban és a határon túl más országokban élő magyar fiatalok között. Az évről évre megszervezett tábor éppen ezért tölt be missziót a magyar nemzet határokon átívelő egyesítésében. Az alpolgármester beszélt a gyerekeknek Zalaegerszeg látnivalóiról is, megemlítve azokat a helyszíneket, ahol ezeket megismerve programokon vehetnek részt.

Sümegi László önkormányzati képviselő, a tábor megálmodója az önkormányzat elkötelezettségét emelte ki a tábor szervezésében, amit az országgyűlés házelnöke is támogat. A további segítők közé sorolta a Zalaegerszegi Tankerületi Központot is, amely a városi középiskolai kollégiumban biztosít étkezést és szállást a vendégeknek. Számtalan egyéb szervezetnek is kijár a köszönet, hiszen a gyerekek ingyen vehetnek részt az általuk kínált programokon. A tábor célja valóban az, hogy a gyerekek barátságokat kössenek, ami nemcsak a zalaegerszegiek illetve a vendégtelepülésről érkezők között köttetik, hanem például baróti és marosvásárhelyi diákok között is, akik itt a zalai megyeszékhelyen találkoznak egymással. Mint mondta, a most vendégül látott gyerekek Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkeztek. Az idei tábor nemcsak Zalaegerszegen, de a Göcseji Dombérozó rendezvénysorozatban résztvevő településeken is kínál programokat számukra.

Cseh Gábor, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak. Mint fogalmazott, idén is nemzetiségükben, magyarságukban megerősödve térhetnek majd haza. „Elválasztott bennünket a sors, de a kultúránkat, a nyelvünket senki nem tudja elvenni tőlünk. Összetartozunk, bármilyen hazában is éljünk, mi mindannyian magyarok vagyunk”, hangsúlyozta végül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK