2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szolgáltató iskolában, odaadó figyelemmel

2017. július 25. kedd, 11:59
Szerző: Antal Lívia
Tizedik tanítási évét zárta a 2016-17-es tanévvel a Suli Harmónia 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány. Az eltelt tíz év alatt bebizonyosodott az is, hogy életképes az alapítványi működtetés, az iskolákban a színvonalas oktatás mellett számos fejlesztő és szabadidős tevékenységet kínálnak a gyerekeknek.

Vigh László jóvoltából valamennyi suliharmóniás diák élvezhette az AquaCityben a fürdőzést.

– A folytatás is ígéretes, hiszen a Suli Harmónia Alapítvány a következő öt évre is megkapja a működési engedélyt, melyről  Palkovics László oktatási államtitkár biztosított bennünket – hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Suli Harmónia Alapítvány felügyelő bizottságának elnöke. – Ez minden intézményünk számára jó hír, hiszen jelenleg öt iskolát működtetünk, Felsőrajkon, Zala-szentmihályon és Pölöskén, valamint a Vas megyei Káldon és Egervölgyön. Ez jóval több települést jelent, mert például az alapítvány központi intézményébe, a felsőrajki Szent Imre Általános Iskolába 4-5 településről járnak gyerekek. Örömünkre szolgál az is, hogy a tanítás színvonalával mindenhol elégedettek, mi, fenntartók pedig próbáljuk szépíteni, fejleszteni az intézményeket.

Itt Felsőrajkon társadalmi munkában újítottuk fel az iskola tetőszerkezetét az elmúlt évben. Most egy újabb cél, egy új kerítés építése érdekében szervezünk gyűjtést. A jelenlegi bontását még a nyáron megkezdjük, a gyerekeket pedig arra kértem, rajzolják le, milyen kerítést szeretnének jövő tavaszra. A nyáron tartunk még egy közösségi napot, amikor is behordjuk a téli tüzelőt a szülőkkel és pedagógusokkal együtt, illetve ismét vendégül látom a gyerekeket az Ungi-hegyen lévő birtokomon.

– A jubileumi évet is strandolással zártuk június 19-én a zalaegerszegi AquaCity-ben, melyre az alapítvány vasi és zalai intézményeinek valamennyi tanulóját meghívta Vigh László a pedagógusokkal és a szülőkkel együtt – fűzte hozzá az elhangzottakhoz Kósa Istvánné, a Suli Harmónia Alapítvány elnöke. – Több mint 400-an voltunk; a gyerekek önfeledten strandoltak, mialatt a felnőttek három nagy kondérban főzték a paprikás krumplit. Buszokkal mentünk-jöttünk, melynek költségét az alapítvány vállalta magára.

A nyár is mozgalmasan telik a gyerekek számára. A szünidő az egyhetes karatetáborral kezdődött Zalakaroson, melyen a pölös-kei és zalaszentmihályi tanulók is részt vettek. Július végén és augusztus elején citeratáborban képezhetik magukat tovább a felsőrajki gyerekek, és élvezhetik a strandolást is Bázakerettyén, a termálfürdőben. A felsőrajki termelői vásáron a sütemények eladásából származó bevételt felajánlották a szervezők a tábor költségeire. Augusztus közepén a felsőrajki gyerekek tánctáborban vehetnek részt Gyenesdiáson. Az eredményes pályázatoknak köszönhetően valamennyi iskolánkból nyaralhatnak diákok a zánkai Erzsébet-táborban, ami szintén augusztus közepén lesz. A Határtalanul pályázati program keretében a horvát tengerparton tölthetnek el  5 napot az öt iskola hetedikesei osztályfőnökeikkel együtt szeptemberben.

Ismét egy izgalmas tanéven vagyunk túl, amely újabb lehetőséggel bővült a gyerekek számára. 2016 szeptemberétől a mindennapos testnevelést kiváltandóan bevezettük a táncoktatást a már három éve „jelenlévő” karate mellé. Mindkettő ingyenes, mert az előbbit az alapítvány, míg az utóbbit az önkormányzatok finanszírozzák. Május 19-én hagyományteremtő szándékkal. Tánccal a hazámért címmel táncgálát rendeztünk 500 gyermek részvételével a rajki várban. A rendezvény Vigh László fővédnökségében a helyi önkormányzat, az alapítvány és a táncoktatást ellátó, nyíregyházi T-Dance Alapfokú Művészeti Iskola együttműködésében valósult meg. Alapítványunk ezt a sokrétű szolgáltatást stabil működési háttérrel tudja biztosítani, egyúttal elkötelezett a magas színvonalú oktatásban, a folyamatos szakmai megújulásban, mely céloknak kiváló pedagógusokat sikerült megnyernünk.

– Ennek köszönhetően a szakmai és az órai munka kicsit összefogottabbá vált, haladunk a tanulói tevékenységen alapuló pedagógiai módszerek irányába, amit erősíteni kívánunk a jövőben – vette át a szót Bécsiné Jakabfi Marianna, az intézményrendszer főigazgatója. – Ennek támogatására tantestületi továbbképzéseket szerveztünk. A NAT fontos fejlesztési területe a pénzügyi és gazdasági nevelés, így a pénzügyi és gazdasági ismeretek tanítása  önkéntes alapon elindul az általános iskolákban. 2017/18-as tanévben mi is bevezetjük a hetedik évfolyamon, egyelőre nem önálló tantárgyként, hanem integrálva elsősorban a technika tantárgyba. A szükséges tankönyveket már megrendeltük, a tantárgy oktatásához pedig 30 órás képzésén vettek részt a pedagógusok.
A gyerekek két idegen nyelvet, az angolt, és a németet párhuzamosan tanulhatják. Az általános iskolai nyelvoktatás lényegének egyébiránt azt tartjuk, hogy olyan készségeket alapozzon meg, amelyekre a középiskolában egy magasabb szintű nyelvtudást lehet építeni.

A jövőben is minden olyan pályázaton indulni kívánunk, melyek révén a tanterv mellett valóban sokrétű szolgáltatást tudunk nyújtani tanulóinknak. Egyik ilyen pályázat volt a Digitális témahét, melyen Digikert – Dédanyáink kertje a 21. században című projektünkkel vettünk részt. A gyerekek önálló munkában a neten összegyűjtötték a konyhakerti növényekkel kapcsolatos információkat, majd egy digitális programmal mindegyikük megtervezte saját kertjét. A munkáról filmet forgattak, szerkesztettek.  Elmondtató, hogy a Suli Harmónia Alapítvány számos lehetőséget kínál a gyerekek képességeit, érdeklődési körét fejlesztendően, amelyeket a városok nagyobb állami iskoláiban sem tudnak mindenhol biztosítani.

Egervölgyi sulisok Fonyódon.

„Ha van hited és kitartásod, bármi lehetsz” – az alapítvány iskoláiban ezt a fontos nevelési elvet is szem előtt tartják. A felsőrajki iskolában éppen ezért indították el a Példaképek előadás-sorozatot, melyen Tunkel Nándor olimpiai bronzérmes erőemelőt, dr. Lubics Szilvia háromszoros Spartathlon győztest, dr. Hofman Erzsébet soproni orvos-főigazgatót, valamint Mányoki Attila hosszútávúszót látták vendégül. A jó példaképválasztás a saját korosztályban is fontos – véli a felsőrajki Szent Anna Római Katolikus Plébánia Egyházközsége, amely Ifjúság példaképe címmel ösztöndíjat alapított. A kezdeményezéshez csatlakozva a helyi önkormányzat is meghirdette saját ösztöndíját. Az egyenként 50–50 ezer forintos ösztöndíjat 2017. november 5-én, Szent Imre napján adják át először az arra érdemes egy fiú és egy leány tanulónak a felsőrajki iskolában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK