2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök tovább remekel

2016. június 15. szerda, 17:22
Címkék:

Balatongyörök a tavaly ősszel megszerzett arany minősítésével, negyedszázad után ismét kimagasló eredményt ért el az Entente Florale Europe nemzetközi környezetszépítő versenyen.

bgyorok 5

Ígéretes fejlődés előtt a település

– Községünk a szeptember derekán tartott bristoli megmérettetésen "falu" kategóriában állhatott a dobogó felső fokára. Azt tapasztaltuk, hogy a számunkra kiosztott dicsőséget hozó elismerésből nem csak a településünk profitál, de a régió és a Balaton pozíciói is rendre erősödnek. Az egészséges versengés ugyan folyamatosan jelen van a turizmusból élő településeken, de a környék polgármesterei a velük ápolt jó kapcsolatok miatt is gyakran kérnek szakmai segítséget – mesélte Biró Róbert polgármester, akit elöljáróban a verseny hatásairól kérdeztünk.

– A tavalyi év minden szempontból fáradtságos volt. Erőn felül soroltunk előbbre különböző fejlesztéseket, sok olyat megtettünk, amit amúgy még elodázhattunk volna. A karosszékben való hátradőlésről persze nincs szó már csak azért sem, mert egy település gyakorlatilag soha nem jelentheti ki, hogy teljes egészében készen van. Folyamatosan érkeznek az új kérések, javallatok a falu szépítésével, modernizálásával kapcsolatban. Ha a tavaly elért állapotot és minőséget szinten tudjuk tartani, akkor sincsen miért szégyenkezni.

Májusban a Virágos Magyarországért versenymozgalom zsűrije előadás megtartására kért minket, ahol számot adtunk a felkészülésről, a nemzetközi verseny tapasztalatairól. Itt újból sok dicséretet zsebeltünk be a zsűritől. Kiderült, jól tettük, hogy a javaslataikat megfogadtuk. Idén Dunakiliti méreti meg magát falu kategóriában a nemzetközi verseny porondján. Balatongyörök már tavaly felajánlotta segítségét a településnek. Ötleteket kérve, személyesen is felkerestek bennünket és gyakran válaszolunk telefonos, e-mailes megkeresésükre. Meghívtak minket egy közös Dunakilitin tett útvonalbejárásra, amelynek alkalmával sok olyan megszívlelendő tanácsot adtunk, ami nálunk már sikeresen bevált.

– Hogy halad a szezoni felkészülés?

– A tavaly a Kékhullám*** minősítéssel és a Balatontipp arany minősítésével is kitüntetett strandunk június első hétvégéjén szélesre tárta kapuit. Öröm, hogy mind a szakmai, mind a vendég visszajelzések tekintetében kiválóan teljesítünk. A hiánylistán szereplő tételek közül kipipáltuk az értékmegőrzőket, és öltözőfülkék egybenyitásával családi öltözőket is kialakítottunk. A kedvező tavaszi időjárás megkönnyítette az itt folyó előkészületi munkálatokat. Újrahomokoztuk a lidós parti részt is. A település partszakasza két éve teljesen megújult, a rákövetkező időszakban pedig több ütemben a település központját modernizáltuk, illetve fejlesztjük folyamatosan.

A Petőfi Sándor utcán egy új járda épült meg egészen az Eötvös utcai csatlakozásig. Az áramszolgáltató cég a légvezetékeket szinte teljes egészében földkábelekre cserélte és az önkormányzat a saját keretéből is elvégzett hasonló munkákat. A hitel nélküli működés állami konszolidációs keretéből indított projekt majd csak ősszel fejeződik be, de a templom környezete, a Horgász utca, a Petőfi utca alsó része, a klasszikus faluközpont már légvezeték-mentesnek tekinthető. A templom alatti teret is hasonló minőségben szeretnénk látni, mint a strandbejárat és a móló előtti közteret. A térburkolat-csere saját forrásból előteremtett költségét várhatóan a mostani szezon fogja kitermelni.

Az út- és járdahibákat június közepéig folyamatosan igyekeztünk rendbe hozni. A 13-14 évvel ezelőtt kőszállítások miatt leromlott állapotú 71-es főúton, a Szépkilátótól Keszthely irányában a településhatárig, mintegy 2 kilométer hosszban, két ütemben útburkolat-megerősítési munkálatok kezdődtek. A Szépkilátó környezeti állapotának megőrzését fontosnak érezzük, itt csakis a természetbe illő, a környezetéhez harmonikusan illeszkedő fejlesztést hagyunk jóvá. A környező terület régészeti feltárása a Balatoni Múzeummal közösen ősszel elindul. A földradaros szondákkal végzett vizsgálatok a talajszint alatt épületmaradványokra leltek. A Szépkilátó jövőbeni sorsát e régészeti értékek felszínre hozása is módosíthatja.

bgyorok bogracs

– Milyen pályázati támogatásra számítanak?

– A tavalyi év a korábban elnyert pályázatok határidőre történő, precíz elszámolásáról szólt. Idén a vidékfejlesztési források között találtunk rá a településképet meghatározó önkormányzati fenntartású épületek homlokzati felújítását megcélzó pályázatra. A Kossuth u. 16. szám alatti egykori iskolaépületet és a hozzá tartozó tanári lakást szeretnénk megújítani, mert ezek utoljára 25-30 évvel ezelőtt estek át renováláson, tatarozáson.

Az utóbbi százéves épületblokkban található a Hamutiprók Egyesület tűzoltószertára. Itt födém-csere, hőszigetelés is várható. A KEHOP pályázati konstrukción belül kiemelt projektként másfél milliárd forintot kaptunk a külterületi részek csatornázására. A beruházás keretében teljesülniük kell az érintett szennyvízelvezetési agglomeráció megfelelő szennyvízkezelésének feltételeinek, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem száz százalékát. A projekttel szembeni szakmai elvárás, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig.

Az elmúlt három évtizedben sokan vásároltak, vagy építettek külterületi nyaralókat. Mintegy ezer ingatlant érintően a közműszolgáltató biztosította a vizet, de nem volt kiépített csatornahálózat, ezért jobbára csak egyedi szennyvízkezelők létesültek. A regionális vízmű egyik fontos vízvételi pontját jelentő Erzsébet-forrás víztisztasági peraméterei is lassú romlásnak indultak, ami összefüggésben van a külterületi részek csatornázatlanságával, ezért szükséges megtenni a következő két évben az ivóvízbázis védelmére vonatkozó előírásokat. A településnek 400 millió forint önrészt is fel kellene mutatnia, amire saját forrással nem rendelkezünk. A projektnek sok aggályos, nehezen kivitelezhető, tisztázandó eleme van: Balaton törvény, uniós direktívák, a Nemzeti Fejlesztési Iroda projekt céljai, a hegyoldalban a műszaki megvalósítás ütemezése, a magánterületeken történő átvágások.

– A rendezvények miként segítik a turizmust?

– A 15 éve kialakult programszerkezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A helyi civil társadalom nagyon aktívan kiveszi a részét az egyes programok szervezéséből. A nyáron nemigen lesz hétvége valamilyen műsor nélkül. Nyári tárlatok, Jazz Fiesta, borfesztivál, tűzoltó fesztivál és verseny, továbbá megannyi rendezvény. Április végén nagyon sikeres volt a palacsintafesztivál, amit az is igazol, hogy dupla annyi palacsinta fogyott, mint tavaly. Május elsején az önköltségi árat együtt előteremtve, közös önkormányzati finanszírozással Balatongyörököt, Balaton-máriafürdőt, Szigligetet és Badacsonytomajt érintve hétvégenként elindultak az előszezoni hajójáratok.

A Györökért Közhasznú Egyesület jóvoltából a Gyermeknap programjai is sok örömet hoztak. A Pünkösdi Szezonnyitó idén május közepére esett. Panorámás környezetben, a Szépkilátónál, immár harmadízben, sok szórakoztató programmal rendeztük meg a bográcsban főtt ételeket kínáló Háromlábú Fesztivált, a szabadtűzi főzőversenyt. A Művelődési Házban kiállítással emlékeztünk Simándy Józsefre, születésének 100. évfordulója jegyében. A világhírű operaénekes a Balaton szerelmeseként ezer szállal kötődött a településünkhöz. A művész életpályáját, személyét megidéző június közepéig látogatható tárlatot az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK