2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Emberek követték el, emberek ellen

2016. június 06. hétfő, 12:59
Címkék:

A háborúhoz elég egy ember, míg megbékéléshez mindig kettő kell, de vajon beszélhetünk-e megbékülésről – mondta Siklósi Vilmos, a holokauszt 72. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Városi Kiállító- és Hangversenyteremben.

holokauszt siklosi1 net

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke szerint az utóbbi kérdésben nem áltathatjuk magunkat. Az okok között említette, hogy emléktáblája van Teleki Béla Zala megyei főispánnak, aki úgy vélekedett: a magyarság felemelkedésének legnagyobb akadálya a zsidóság. Az elnök feltette a kérdést, miért nincs emléktáblája az 56-os hősöknek, mint például Angyal Istvánnak, vagy a magyar kapitalizmus nagyjainak, köztük Richter Gedeonnak. Szólt arról is, hogy a magyar társadalom, a zalaegerszegi lakosság közönyösen szemlélte zsidó honfitársai gettóba és haláltáborokba való hurcolását, ugyanakkor aktívan részt vett az üldözöttek kifosztásában

Siklósi Vilmos pozitív példaként sorolta, hogy hamarosan megújulhat a sokszor megrongált zalaegerszegi holokauszt-emlékmű, és hogy a megyei önkormányzat zsidótemetőket újítatott fel, valamint a baki általános iskola a holokauszttal kapcsolatos pedagógiai módszertan konferenciájáról.

holokauszt balaizc net

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, minden európai és magyar közösségnek, így a zalaegerszegieknek is alapvető kötelessége megemlékezni a holokauszt áldozatairól. 1944 zalaegerszegi történései máig maradó veszteséget okoztak a városnak. Hitelesen és méltó módon éppen ezért csak úgy lehet emlékezni, ha kimondjuk: mindent megteszünk azért, hogy soha többet nem ismétlődhessen meg. Minden holokauszt megemlékezésnek az a feladata, hogy legyenek közös ügyeink, céljaink is feladataink. A mi közünk hozzá magatartás nem fogadható el, mert megtörtént a holokauszt tragédiája, emberek követték el emberek ellen, hangoztatta.

A polgármester egy személyes élményt is megosztott. Huszonegy évesen, egyetemista korában látta a Szabó István Napfény íze című filmjét, ami egy magyar zsidó család három nemzedékének történetét, felemelkedését és bukását mutatja be. Az antiszemitizmus a gyűlölködő, sikertelen emberek betegsége – idézte a film kulcsmondatát.

Paul Gulda bécsi zongoraművész Liszt-darabot adott elő, majd majd Radvánszki Péter kántor éneke után Szerdócz J. Ervin újpesti rabbi tartott beszédet. Visszatérő motívumként tette fel a kérdést, miért hallgatott az Isten a holokauszt idején?

Zalaegerszegről 1944-ben 3009 embert gettósítottak, 2900-at hurcoltak Auschwitzba, a többségük nem tért vissza.

holokauszt gyertyagyujtas

A megemlékezés elején az áldozatok tiszteletére gyertyát gyújtott Petánovics Károly, Balaicz Zoltán, Szerdócz J. Ervin, Siklósi Vilmos, Mayer Gábor és Molnár Bella.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK