2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Keszthelyi városnap látványos eredményekkel

2016. június 08. szerda, 06:29
Címkék:

Keszthely ismét színes, változatos, három napos, gazdag programsorozattal ünnepelte fennállásának 769 éves jubileumát. A városnapi rendezvénysort széppé tette komoly és könnyűzene, valamint a kultúra és a sport megbecsülése.

kh vnap 8

A sétálóutcát hagyományosan tértextilekkel dekorálták. A Balaton Színházban bemutatták a "Ki kicsoda Keszthelyen" című könyvet, megnyitották a művelődési központ fafaragó körének 40 éves jubileumi tárlatát. A városi könyvtár könyvheti rendezvényén Kukorelly Endre író-költő mutatkozott be.

A Fő téren és a várkertben gyermekmuzsika, bohóc- és néptáncműsor, játékpark, táncház, több koncert is várta az érdeklődőket. A templomban Hancz Gábor Tamás csornai premontrei perjel misézett, majd a gimnáziumban megnyílt a Premontrei Herbárium kiállítás, később a Mozgás Házában tartotta ünnepi közgyűlését a Vajda János Öregdiákok Egyesülete. A kísérő programok között volt városismereti séta, nemzetközi konferencia a multimédia oktatában betöltött szerepéről, ingyenes uszodalátogatás, a tanuszodában triathlon, kedvezményes sétahajózás és sakkbajnokság is.

A Balaton Színház, Simándy termében kezdődött az ünnepi képviselő-testületi ülés, melyen elsőként dr. Török Gábor professzor tolmácsolta Keszthely Város Tiszteletbeli Magisztrátusának véleményét a település elmúlt évi teljesítményéről. A Keszthelyről elszármazott neves szakemberek közös meggyőződését összefoglaló polgári jogász úgy látta: az eddig végzett munka nem csupán eredményes, de látványos is volt. A Balaton-part, a Helikon-park, a Festetics Mauzóleum, az Amazon is szép lett.

Szerinte nem csak infrastrukturális beruházások indultak, de gondos tervezéssel, egymást segítő, egymással összefüggő projektek is hamarosan startolnak. Kialakulhat és a ciklus végére befejeződhet az ipari park valamint a Sörház-projekt, ami az élet fenntartását szolgálja majd, a vállalkozások helyzetbehozásán kívül. Hangoztatta: most van itt az ideje a teljes szívvel való összefogásnak a képviselő-testületen belül, mert a közösen kitűzött stratégiai célokat csak együtt lehet elérni. A grémium véleményvezére Ruzsics Ferencet a városáért élő, azt szerető településvezetőként aposztrofálta.

kh vnap 9

Keszthely Város Napja alkalmából polgármesterként immár tizedik alkalommal köszönthette a megjelenteket a polgármester, aki rövid áttekintést adott a mögöttünk hagyott esztendőről, s a jövő terveiről. A belvároson átmenő kerékpárút, az intézmények zömére történő napelem szerelés, az Energia téri skate -és műjégpálya, az Amazon felavatása mellett, nem önkormányzati beruházás keretében megvalósult fejlesztéseket is szóba hozott.

Ilyen a kórházban elvégzett csaknem egymilliárd forint értékű munka, melynek talán legjobban várt eleme a CT berendezés. Elkészült a buszpályaudvar is, s már mindenki várja, hogy a vasútállomás átalakítása is befejeződjék. Tavaly nagy ívű fejlesztés kezdődött, s részben be is fejeződött a Libás térségben levő Keszthelyi Yacht kikötőben. Szerinte, a beruházást vállalók szinte úttörőként mutattak, mutatnak példát arra, hogy Keszthelyen lehet, s érdemes akár turisztikai célú fejlesztésbe is fogni. Az emblematikus városháza uniós támogatásból, s önkormányzati önerőből válhatott újra széppé.

Hathatós kormányzati segítséggel, a kastély bábáskodása mellett került sor egy olyan beruházásra, melynek eredményeként a Festetics Mauzóleum újulhatott meg. A 2020-ig tartó időszakban a már megjelent pályázati felhívásokra benyújtott fejlesztési elképzelésekről szót ejtve a polgármester beszélt a Sörház 1,1 milliárd értékű megújításáról. A Zöld Város Program egymilliárdos támogatásának felhasználásával a Kastély utca, Zeppelin tér, Helikon park, KRESZ park fejlesztése válhat valóra.

A városi strand átalakítására 485 milliós pályázatot nyújtottak be. Az ipari park területén levő önkormányzati utak kialakítására, felújítására, csapadékvíz elvezetés biztosítására 215 millió forint támogatás megítélésében bizakodhatnak. A Georgikon utca és a Pál utca kereszteződésének közelében 130 milliós pályázati forrás felhasználásával 60 férőhelyes, ingyenesen használható parkoló kialakítását kívánják megvalósítani.

A Kísérleti utcai tagóvoda bővítését 200 millió forint igénybevételével tudják majd kivitelezni. A kerékpárutak hossza 135 milliós pályázati összeg megítélése után nőhet a Bástya utcától a Sopron utca irányába, a Csapás út mellett, a Tesco parkolóján keresztül, egészen Gyenesdiás nagyközség közigazgatási határáig.

A felsoroltakon kívül, a már megjelent pályázati felhívásokra még több mint egymilliárd forintos fejlesztési elképzeléseinket tartalmazó anyagokat kívánnak beadni. Eddig ez összesen 4,5 milliárdos igényt jelent. "Segítsen bennünket ebben a hitünk, tenni akarásunk, munkabírásunk, szorgalmunk, tudásunk, tapasztalatunk, a kisebb, vagy nagyobb közösségekkel, s az egész várossal szembeni alázatunk – zárta gondolatait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK