2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lakossági tájékoztatás a vasárnapi heves esőzés kapcsán

2016. június 06. hétfő, 19:46
Címkék:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy a 2016. június 5-én, vasárnap lezúdult rendkívül nagy mennyiségű csapadék okozta károk elhárítása – a heves esőzéssel párhuzamosan – megkezdődött, és az igényekhez igazodva, azóta is tart.

eso-katvedelem

Június 5-én, vasárnap délután kevesebb mint egy óra alatt összesen 72 mm csapadék hullott a városra, ami egy teljes hónap átlagos mennyiségének felel meg. Ráadásul Zalaegerszegen különösen nagy a lakott területeket körbevevő zártkertek, mezőgazdasági művelés alatt álló domboldalak területe, amelyek normál esetben egyszerre 20-30 mm csapadékot tudnak befogadni. Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak az európai, és ezen belül a magyarországi időjárási viszonyok, így egyre gyakrabban kell hasonló helyzetekre felkészülni. Néhány nappal ezelőtt éppen Németországban okozott halálos áldozatokkal járó katasztrófahelyzetet a heves esőzés, hiszen ekkora mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal a német modell sem tudott mit kezdeni. Zalaegerszegen is hasonló helyzettel szembesültünk, ezt a mennyiséget a meglévő rendszer nehezen kezelte, de az eső elállta után (a neszelei városrész és egy-két kritikus helyszín problémáját leszámítva) egy órán belül mindenhol lefolyt az esővíz.

Vasárnap délután összeült dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke vezetésével az operatív törzs munkacsoportja, amely a katasztrófavédelem és az önkormányzati cégek közreműködésével azonnal hozzákezdett a kármentéshez, különösen a legérintettebb városrészben, Neszelében. A helyszínen személyesen is jelen volt dr. Sifter Rózsa mellett Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, és valamennyi érintett intézmény és cég vezetője.

A Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság, a Zalavíz Zrt., a Városgazdálkodási Kft., a Zala-Depo Kft., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatósága, a Zalakeop Társulás, valamint a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályának szakemberei folyamatosan vizsgálják az érintett területeket, becsülik fel a károkat, egyeztetnek a pillanatnyi helyzetről, ezzel egy időben pedig természetesen gondoskodnak a kármentesítésről, és amennyiben szükséges, a fertőtlenítésről is. Munkájuknak köszönhetően a város és környéke útjai járhatóak, és az intézmények működése is zavartalan.

Önkormányzatunk arra kéri a lakosságot, hogy a házak körül keletkezett hordalékanyagot az épületek előtt gyűjtsék össze, annak elszállításában, a területek fertőtlenítésében az önkormányzat segítséget nyújt. Ugyancsak kérjük, hogy az érintettek, az arra jogosultak mielőbb jelezzék igényüket biztosítójuk felé.

A mai napon a Városházán részletesen egyeztettünk a fent nevezett szervezetekkel a vasárnapi helyzet után még maradt teendőkről, valamint a hosszú távú megoldásról is. Zalaegerszeg másfél éve hivatalban lévő vezetése fontosnak tartja a kérdés komplex kezelését, és annak következetes megoldását.

Kérjük, hogy ahol még szükség van szivattyúzásra, illetve fertőtlenítésre, azt a következő elérhetőségeken jelezzék és kollégáink érkezni fognak: 105, 112, 92/549-560, ugyelet.zala@katved.gov.hu.

A hosszú távú megoldás érdekében pedig még júniusban elkészül az az átfogó helyi csapadékcsatorna és vízelvezetési projektterv az új klímastratégiával párhuzamosan, amely meghatározza az önkormányzat feladatait az időjárás megváltozása miatt a hasonló helyzetek minimalizálására, és megfogalmazza azokat az intézkedéseket, melyeket a következő években jelentős anyagi ráfordítással, lehetőség szerint központi és Európai Uniós források bevonásával kell kezelnünk.

Türelmüket, megértésüket, együttműködésüket ezúton is köszönjük!

Balaicz Zoltán

polgármester

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK