2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Archivum

Képviselő-választás 1885

2010. május 11. kedd, 09:19
Címkék:

 A rendezett tanácsú várossá alakulás egyik első lépése a helyi képviselő-testület tagjainak megválasztása volt. Svastits Benő alispán 1885. április 22-ére tűzte ki a képviselő-választás napját.

Hogyan zajlott a szavazás 125 éve?

Mivel a leendő képviselő-testület fele részben választottakból, fele részben pedig a legtöbb adót fizető polgárokból tevődött össze, mindenekelőtt az adókimutatások alapján össze kellett állítani a legtöbb adót befizetők névjegyzékét, a választások lebonyolítása érdekében pedig a választók (szavazópolgárok) névjegyzékét.

Hány fős volt a testület?
Az 1871. évi XVIII. törvénycikk értelmében ekkoriban a képviselők száma minden száz fő után egy volt. A választott és nem választott képviselők száma rendezett tanácsú városok esetében nem lehetett kevesebb 48 főnél, de 200 főnél több sem. Zalaegerszeg lakosainak száma 1885-ben 6434 fő volt, így az önkormányzati testületnek 64 tagból kellett állnia. Ennek felét – a már említett – legtöbbet adózó polgárok tették ki, akik automatikusan tagjai lettek a testületnek, így „csak” 32 képviselő személyéről szólt az áprilisi szavazás.

Ki lehetett képviselő?
Képviselő az lehetett, aki tudott írni-olvasni, és országgyűlési képviselő-választási jogosultsággal rendelkezett.

Ki szavazhatott?
A választók közé tartozott minden olyan, legalább 20 éves lakos, aki vagyona vagy jövedelme után már legkevesebb két éve helyben adózott, illetve minden olyan testület, társulat, cég, intézmény, amely a városban lévő vagyona után adót fizetett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK