2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tájegységek kerámiái

2016. április 25. hétfő, 15:57
Címkék:

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében, immár 13. alkalommal került megrendezésre hétvégén a Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál a Göcseji Falumúzeumban.

fazekas 1

Fazekastalálkozó a skanzenben

A rangos seregszemle a zalai, vasi "gölöncséreknek" állít emléket, bemutatva napjaink fazekasainak legfrissebb munkáit. Több mint tíz évvel ezelőtt a fesztivál gondolatának elindítója, majd fővédnöke Németh János Kossuth és Munkácsy-díjas keramikusművész volt. A rendezvény kínálata azóta egyre bővült, és a találkozó is egyre népszerűbbé vált nemcsak a szakma, hanem a közönség köreiben is.

A hagyományokhoz híven az idei eseményen is bemutatkoztak az ország különböző tájegységeit (többek között Tiszafüred, Nádudvar, az Őrség, Szekszárd, Barcaság, az Alföld, Erdély) reprezentáló fazekasok, akik jellegzetes és szépen megmunkált edényeikkel várták az érdeklődőket a három nap alatt.

fazekas 2

A kirakodóvásáron túl más programok is várták a látogatókat: a Pajtagalériában Bangó Aliz hucul kerámiáit nézhette meg a közönség. Ezen kívül folklórműsorra, korongozásra és népművészeti divatbemutatóra is sor került. A szakmai konferencia egyik témája pedig a Partium fazekas kultúrája volt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK