2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Alzheimer Café Keszthelyen

2019. május 02. csütörtök, 09:33
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az Alzheimer café a demenciával élő személyek és hozzátartozóik részére és segítése céljából szervezett, oldott környezetben, rendszeres időközökben tartott találkozó, melyen szakember is megjelenik, a részvétel pedig önkéntes és kötöttségektől mentes. A Hollandiában 22 évvel ezelőtt megtartott első ilyen találkozó óta több országban már egész hálózattá alakult, fél évtizede hazánkban is elterjedőben van és mostantól Keszthelyen is elérhető lesz.

Megtudtuk: a kezdetben nehezen felismerhető, egyénenként különböző tünetegyüttest létrehozó, gyógyíthatatlan Alzheimer-kór a leggyakrabban előforduló demencia-betegség. A betegség lefolyása lassítható, melyben fontos szerepe jut a gyógyszeres kezelés mellett a környezetnek és az otthoni gondozásnak. A szakkonferencián bemutatkozott a TÉT- Életkorunk Alapítvány és a Memóriacentrum Kft., akik szoros együttműködésben az egészségügyi, -és szociális ellátókkal közösen, immár a régióban élő demens személyeknek és a hozzátartozóik számára is tartanak majd képzéseket, tanácsadásokat, tájékoztatókat, bemutatókat.  Az éveken át, akár egy évtizedig tartó otthoni gondozás-ápolás nagy anyagi és lelki terheket ró a családra, bezárkózáshoz és elszigetelődéshez vezet, és gyakran kikezdi a hozzátartozók egészségét is.

A demencia világszerte terjed, ezért az érintett családok társadalmi méretű segítésére van szükség – hangzott el. A betegek és a hozzátartozóik már szakember jelenlétében tájékozódhatnak a kórról, kötetlen beszélgetésen és más társas tevékenységben vehetnek részt, megismerhetik a hasonló helyzetű családok életét. A korábban Franciaországban praktizáló dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos kezdeményezésére, Dallos Rita szakmai vezető, szociálgerontológus-szociálpolitikus iránymutatásával immár Keszthely is feliratkozott a café-összejöveteli listájára, így a térségben sem marad el a folyamatos segítségnyújtás a betegség megismerésében és elfogadásában, a támogatás az otthoni elszigetelődés leküzdésében, a közbenjárás a családtagok lelki egészségének megóvásában.

A Balaton Színházban két szekcióban tartott szakmai megbeszélésen Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőjében arra utalt, hogy a betegség Magyarországon mintegy egymillió embert érint. A nemzetközi hálózat alapelveit követő, alulról jövő kezdeményezésről és a segítségadás fontosságáról is szólt dr. Szutrély Péter főorvos, a Turul orvosklub elnöke, aki korábban demens betegeket is gondozott Németországban. Dr. Rajna Péter professzor pedig vetítettképes előadásában az öregedés társadalmi vonatkozásait foglalta össze.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK