2021.08.02., hétfő - LehelZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Rongált és gyújtogatott

2021. március 03. szerda, 11:55
Sajtóközlemény
Jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság azt férfit, aki egy hónap leforgása alatt több mint 4 milliós kárt okozott gyújtogatással és falfirkákkal - adta hírül a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Vándor Virág.

Az ügyész - a tűzvizsgálati igazságügyi szakértő megállapításai alapján - több ponton módosította a vádiratban foglaltakat, hangsúlyozva milyen további veszélyeket okozhatott volna a tűz továbbterjedése. 

A vádlott 2019 októberében hat esetben gyújtott meg szemetes konténereket megyeszékhelyi ingatlanoknál. Ebből egy esetben a meggyújtott szemetes egy irodaként funkcionáló ingatlan előtt állt, melynek ablakai fából készültek, szövet ablakredőnnyel felszerelve. A tűz átterjedése az ablaküvegek kitörését, a szövet meggyulladását okozhatta volna, és amennyiben a tűz az egész iroda helyiségre átterjed, előre fel nem becsülhető, nagyértékű vagyontárgyak kerültek volna veszélybe.
Egy másik esetben a tűz átterjedt az ingatlan mögött lévő garázssorra, amelynek következtében az egyik garázs oldalfala is megégett. 
Egy alkalommal a férfi egy lakóház földszinti ablakának redőnyét gyújtotta meg. Ez alkalmas volt arra, hogy a tűz átterjedésével a szoba ablaküvege kitörjön, a tűz átterjedjen a függönyre, illetve a berendezési tárgyaira. Ez esetben fennált a veszélye annak, hogy a gázkonvektor csatlakozása meghibásodik, a kiáramló gáz begyullad és előre nem látható káresemény következik be, valamint a lakásban tartózkodó személyek is veszélybe kerülnek. 
A vádlott még ebben a hónapban egy helyi kft. telephelyén kb. 50 köbméternyi műanyag zsákokban lévő elektronikus eszközöket gyújtott meg, amelynek következtében egy közelben parkoló autó is megégett, s veszélybe került a telepen tárolt éghető építő-, illetve szigetelőanyag.
A vádlott egy 9 emeletes társasház szemétledobójában is meggyújtott egy hulladékgyűjtő konténert, amelynél - ha a tűzoltók nem avatkoznak be - a nagy mennyiségű mérgező füstöt a legfelső szinten lévő kiszellőző csővezeték nem tudta volna elvezetni és a füst kiáramlott volna a lépcsőházba és a folyosókra, s veszélytette volna a felsőbb szinten lakók életét és testi épségét. 

A férfi négy alkalommal egy-egy társasház, míg egy alkalommal egy plébánia külső homlokzatára fekete festékszóró spray-vel az ördög jelképét, a „WANTED”, a „666”, a "BUZI RTM” feliratokat vagy ezek kombinációit festette. 
A legnagyobb kárt - kb. 3 millió Ft összegben - egy sárvári ingatlanon lévő félig nyitott szalmatároló pajta és istálló meggyújtásával okozta.
A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2021. február 24. napján hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki 5 rendbeli közveszélyokozás bűntettében, rongálás bűntettében, 8 rendbeli rongálás vétségben, amelyből 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett. Ezért őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. 
Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerős - tájékoztatott dr. Vándor Virág.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK