2021.10.18., hétfő - LukácsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékplakett Megyeri Annának

2016. augusztus 09. kedd, 10:59
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) emlékplakettel ismerte el Megyeri Anna történész munkáját, melyet a város múltjának feltárása érdekében végzett.

Annál is inkább, mert a kutatások eredményét mindig igyekezett a nagyközönséggel is megismertetni. A civil szervezet eredetileg a skanzenben megrendezett Egerszeg Búcsún adta volna át a plakettet a Göcseji Múzeum munkatársának, ám Megyeri Anna akkor betegsége miatt nem tudta azt átvenni. Az ünnepélyes eseményre így a minap került sor a Göcseji Múzeum Kisfaludi-termében.

Dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke a történész munkásságával kapcsolatban elmondta: Megyeri Anna az egyik legrégibb munkatársa a Göcseji Múzeumnak, hiszen 1979 óta itt dolgozik. Évtizedek óta lelkesen gyűjti a városról készült régi fotográfiákat, ezen kívül számos publikációja, sőt kötete is megjelent már. Felkutatta a többek között város egykori fényképészének, Serényi Árpádnak a munkásságát, de nevéhez kötődik a Morandini-építészcsalád életművének, valamint szellemi hagyatékának a feltárása is.

Írásai, előadásai mindig izgalmas, a laikusok számára is érdekes és élvezetes kor- és kultúrtörténeti adatokkal szolgálnak. Rendszeresen vezet ezenkívül várostörténeti sétákat is, melyek nagy népszerűségnek örvendenek. Ebből is látszik, hogy nemcsak kutatóként kiváló szakember, hanem ahhoz is ért, hogy a város múltját a nagyközönséggel is megismertesse. Épp ezért határozott úgy az EZE, hogy emlékplakettel díjazza Megyeri Annát, „a város múltjának feltárásában végzett várostörténészi munkájáért és annak köztudomására hozásának köszönetéül”. A háromdimenziós üvegkerámia plakettet - mely a régi Zalaegerszeget ábrázolja - Darás László készítette.

Dr. Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese is gratulált a díjazottnak. Mint fogalmazott: jó egy olyan intézményben dolgozni, ahol évtizedek óta együtt van a törzsgárda, és ahol olyan kollégák vannak, akiknek szakmai munkásságára méltán lehet büszke a múzeum. A mostani díj egy szép elismerése az itt végzett kutatásoknak, s a Göcseji Múzeum hírnevét is öregbíti az elismerés.

Megyeri Anna a díjátadást követően elmondta: nem számított a kitüntetésre, nagyon megilletődött, ám köszöni az EZE elismerését. Büszke az elért eredményekre és a kollégákra is, akik segítették a munkáját. A közeljövő terveivel kapcsolatban elárulta: készülőben van egy album, mely Serényi Árpád fényképész munkásságát foglalja majd össze. Egyúttal betekintést enged a város két világháború közötti történetébe is, de a régi Göcsejről is lesznek benne „bűbájos képek”. Annál is inkább, mert nemrégiben a Néprajzi Múzeumból kerültek elő Serényi nevéhez köthető dialemezek, melyeken színezett göcseji látképek szerepelnek. Ezeket a felvételeket egy bolhapiacon találta egy nyugdíjas néprajzos, így került a Néprajzi Múzeumhoz. A történész szeretné, ha a Serényi-album még az idén megjelenne; a kiadáshoz viszont az NKA pozitív döntésére várnak.

Megyeri Anna jelenleg egy hosszabb tanulmányon is dolgozik, hiszen jövőre első írásos említésének 770. évfordulóját ünnepli Zalaegerszeg. A jeles alkalomból a zalai levéltár készül egy nagyobb várostörténeti kiadvánnyal, melynek dualizmus fejezetét ő jegyzi majd. A történész hosszú távú tervei között szerepel még a két világháború közti Zalaegerszeg városképét, illetve lakáskultúráját feldolgozó kötet is.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK