2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hetvenöt év után Zalai Mária Kongresszus

2023. szeptember 10. vasárnap, 21:08
Szerző, fotó: Bánfi Kati;
75 évvel ezelőtt, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek (egykori zalaegerszegi apát), kezdeményezte kanadai mintára 1947-48-ban az egyházi Boldogasszony évet, a hívők lelkületének megerősítésére. Ennek keretében 1948. szeptember 7-8-án, Kisboldogasszony napjához kapcsolódva Zalaegerszegen Mária-Kongresszust szerveztek.

Fényjáték a Mária Magdolna templom falán

Az évforduló tiszteletére, civil kezdeményezés alapján újra megrendezték, részben az előd kongresszus mozzanatai alapján az eseményt, melyet ismét nagy érdeklődés kísért a zalai megyeszékhelyen. A két kongresszus azonosságát és különbségét a Mindszentyneumban rendezett kiállítás alapján lehetett összehasonlítani.

A tárlatot a kongresszust szervező Családkapocs Keresztény Kulturális Egyesület rendezte, anyagát Béres Katalin főmuzeológus válogatta. Így egyezés volt többek között a szabadtéri koncert, a fáklyás körmenet, az éjszakai szentségimádás, a templomi koncert és az esti harangzúgás. A mostani program témába illő előadásokkal, zenés programokkal, játszóházzal egészült ki. A két napos kongresszuson több püspök, érsek és számos pap, egyházi személyiség volt jelen. A szentmiséken megközelítőleg 1500-1500 fő vett részt, az olai templomtól a kertvárosiig tartó másfél órás fáklyás zarándoklat szintén rengeteg embert vonzott. 

A kongresszus az olai Jézus Szíve Ferences templomban kezdődött, ahol dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatott be ünnepi szentmisét, majd a körmenet is az ő vezetésével vonult a kertvárosi templomba. Itt hangzott el az első előadás Varga László kaposvári megyéspüspöktől, majd zenés szentségimádásra és éjszakai virrasztásra került sor. 

Szombaton, a Széchenyi-téri szabadtéri misét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök – aki a kongresszus kiemelt eszmei támogatója is – celebrálta. Délután pedig előadássorozat vette kezdetét a Mindszentyneumban. Az esti szentmisét dr. Márfi Gyula, nyugalmazott veszprémi érsek celebrálta. Majd Tolcsvay-Müller: Mária evangéliuma című oratorikus mű előadására került sor. A hangverseny alatt látványos fényjátékban részesült a Mária Magdolna templomkülső. 

A szervező Családkapocs egyesület vezetőjét, dr. Varga Pétert kérdeztük, aki örömmel nyugtázta, a vártnál nagyobb érdeklődés kísérte a programot. 

- Talán erre van most szükség, hogy kijöjjünk a templom falai közül, közelebb az emberekhez. Célunk volt nemcsak az emlékezés a 75 évvel ezelőtti eseményre, hanem egy erőt adó közösségformálás is. Mivel a kongresszus egy időbe esett a vadpörkölt fesztivállal, szép példa volt a szent és „profán” egyidejű megvalósulásának. Nagy segítség volt az önkormányzat és a Kvártélyház partnersége, hiszen ilyen nagy tömeget megmozgató rendezvényhez megfelelő technikai hátteret tudtunk így biztosítani, amit egyébként a húszfős egyesületünk nem tudott volna megoldani. Mögöttünk nincsen „stáb” egyszerű, civil kezdeményezők vagyunk – mondta Varga Péter tisztelettel emlékezve dr. Galambos Miklós apátra, Mindszenty zalaegerszegi utódjára, aki a 75 évvel ezelőtti események szervezője volt. 

- Mikor kezdték el a szervezést?

- Tavasszal jött az ötlet és dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök azonnal az ügy mellé állt, neki köszönhetjük az egyházi elöljárók meghívását a rendezvényre. Oroszlánrészt vállaltak a munkában, dr. Sipos János, S. Ivancsics Evelin és Kéry Henriett az egyesületünkből. 

- Nagy volt az érdeklődés. Újabb 75 évet kell várni hasonlóra?

- Most minden figyelmünkkel ezzel a rendezvénnyel foglalkoztunk. A továbbiakat majd később döntjük el. 
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK