2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Irodalomtörténeti társaság Zalában is

2019. december 04. szerda, 11:11
Szerző: -pet-; Fotó: DFMK; ZalaMédia archív
Megalakult a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Zala Megyei Tagozata. Az országos szervezetnek korábban már működött itt csoportja, Németh József irodalomtörténész, egykori múzeumigazgató vezetésével, ám nyugdíjba vonulása után nem szerveződött újjá a tagozat.

Iványi Ildikó, a most létrejött zalai csoport titkára érdeklődésünkre elmondta: ő már korábban is a társaság tagja volt, sőt a helyi tagozat megszűnése után ő maradt az egyedüli, aki az országos szervezetnek továbbra is fizette a tagdíjat. Így mindig értesült a programjaikról, és néha eljárt a rendezvényeikre is. A legnagyobb meglepetésére idén nyáron megkereste a vezetőség, hogy segítsen újjászervezni a zalai tagozatot.

Szemes Béla lett a helyi szervezet elnöke

A zala tagozat alakulóülése. Jobbról Fábiánné dr. Szenczi Ibolya, az országos szervezet alelnöke (Fotó: Facebook/DFMK)

Mint mesélte, felvette a kapcsolatot a könyvtárral, a magyar tanárokkal – például Gerencsér Katalinnal a Kölcsey-gimnáziumból és Bubits Tündével a Deák-szakközépiskolából –, ezenkívül nagykanizsai és keszthelyi könyvtárosokkal, irodalmárokkal is. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban szervezett alakulóülésen végül tizenketten vettek részt a megyéből. A zalai tagozat elnökének Szemes Béla irodalomtanár-kritikust, alelnököknek pedig Kiss Gábor könyvtárigazgatót és Cséby Géza írót választották meg. A zalai tagozat titkára Iványi Ildikó lett. Az eseményen részt vett az országos szervezet alelnöke, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya is.

Szemes Bélát választották a zalai tagozat elnökének (Korábbi felvétel/ZalaMédia archív)

A szervezet célja az irodalmi hagyományok ápolása, hogy a magyar irodalmi élet nagyjai ne merüljenek feledésbe. Illetve, hogy jeles íróink, költőink nagyobb évfordulóiról rendszeresen megemlékezzenek. A titkár hozzátette: minden évben készülnek is majd különféle rendezvényekkel. 2020-ban például Zrínyi Miklós költő, hadvezér születésének 400. évfordulóját ünneplik meg.

A szervezethez bárki csatlakozhat, aki érdeklődik az irodalom iránt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK