2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

ParaArt Design Műhely és hagyományőrzés

2021. november 18. csütörtök, 19:04
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Öt éve alakultak, hagyományt őriznek, barátságokat ápolnak, jótékonykodnak, hasznosan töltik a szabadidejüket. A Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete az egész megyében aktív, székhelyük Egerváron található. Ahogy azt a nonprofit egyesület vezetője elmondta, bár egész Zalában segítenek, mégis csak akkora tagságra törekszenek, amely felelősen átlátható, összetartható. Viszont minden rendezvényük nyitott a nagyközönség számára.

Öt éves a MOFE

Csetreszkert és ParaArt Design Műhely, „Majdnem elfelejtett értékeink”-hagyományőrző programsorozat, nudlisodró vándorkupa. Ezekről a magyarázatra váró kifejezésekről is beszélgettünk Tóth Ágnes elnökkel. Egerváron a volt TSZ irodát kapták meg az egyesületet támogató helyi önkormányzattól ingyenes használatra. Itt tartják havi rendszerességgel a beérkezett adományokból, csetreszekből, azaz kevésbé értékes, de kedves tárgyakból börzéjüket. A befolyt összeget részben a helyi civil szervezeteknek ajánlják fel, valamint kiegészítik önkéntes tevékenységük költségeit.

- Jó lenne, ha minél többen tudnának a Csetreszkert létezéséről, hisz nagyon sok kincs, retro dolog van nálunk, ami lehet a gyűjtőknek is hasznos lenne, és a vásárlással egyben nemes célt is támogatnának. A nagyobb adományokkal mi keressük meg a rászorulókat az egész megye területén. Ehhez partnerségben állunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, kisebbségi egyesületekkel, illetve számos szervezettel, intézménnyel, magánszeméllyel a megye egész területén. Szintén, a másoknak már kevésbé hasznos alapanyagokból dolgozunk a ParaArt Design Műhelyben, ahol így újrahasznosítunk számos dolgot. Például kidobandó pólókból, ruhákból különböző dísztárgyak, szezonális jellegű díszek, párnák készülhetnek. Mostanában ily módon, részben újrahasznosított anyagokból sírdíszek is készültek. 

- A hagyományőrzés mit takar önöknél?

- Főleg elfelejtett ételek, konyhatechnikai eljárások továbbadását. Így álltunk ki például hagyományos süteményekkel Zalaegerszegen az Apáczai Művelődési Központban a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényen. De lassan elveszőben van például a káposztasavanyítás módszere is, amit szintén nyilvánosan mutatunk be. És hogy legyen egy kis vidámság is, a konyhai bemutatókat nudlisodró versennyel kapcsoljuk össze, amivel kupát lehet nyerni. De szintén hagyományteremtő szándékkal részt veszünk a minket érintő világnapok valamilyen megünneplésében. Kirándulásokat szervezünk a tagságnak, melyhez saját kisbuszunkat használjuk, amit mi is ajándékba kaptunk. Valamint rendszeresen tartunk szakmai programokat is szakértő előadók részvételével. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK