Vezető hírek
Az eleganciától a talponállóig
A zalaegerszegi resti története
A szebb napokat látott, hajdan igényes étterem üzemeltetése 1928-tól 1970-ig egy család nevéhez kötődött. Eszéki (eredeti nevén Ekhamp) Kálmán, és felesége az államosítás előtt tulajdonosként, 1950 után pedig alkalmazottként működtették a restit. A kultikus vendéglátóhely történetét dédunokájuk, Háriné Eszéki Mariann elevenítette fel érdeklődésünkre, aki szintén a vendéglátásban tevékenykedik, korábban pedig a Páterdombi Szakképző Iskola tanára volt. (A szakember tavaly ősszel a zalaegerszegi vendéglátás történetét összegző levéltári konferencián is beszámolt a pályaudvari étterem múltjáról.)
Egykor elegáns étterem volt, hangulaos kerthelyiséggel (Forrás: Háriné Eszéki Mariann)
- Mindig érdekelt a családom története, ezért is kezdtem kutatni a téma után. Kiderült, hogy több ágról vannak vendéglátósok az ősök között; egészen 1800-ig sikerült visszavezetni a családfánkat. A zalaegerszegi pályaudvari éttermet dédapám, Ekhamp Kálmán (aki később Eszékire magyarosította a nevét) vette bérbe 1928-ban. Ő akkor már tapasztalt, világot látott vendéglátósnak számított. Ezt megelőzően a zalaszentiváni vasúti éttermet vezette, melyet apjától vett át. Ilyen előzmények után érkezett Zalaegerszegre. Előbb a Baross-liget vendéglőjét bérelte, majd az 1920-as évek végén, az akkor felújított, és kibővített vasútállomás épületében nyitotta meg a pályaudvari éttermet. Ami a korabeli sajtó tanúsága szerint gyorsan a helyiek és környékbeliek kedvelt találkozóhelye lett – mesélte Háriné Eszéki Mariann.
Hogy milyen volt a két világháború között egy igényes étterem? A szakember szerint egy vendéglőnek komoly hangsúlyt kellett fektetnie nemcsak a minőségi ételekre, hanem arra is, hogy jó zenével, és hangulatos kerthelyiséggel várják a közönséget.
Eszéki Kálmán és felesége, Böhm Karolina (Forrás: Háriné Eszéki Mariann)
- A vasútállomás és környéke akkoriban nem úgy nézett ki, mint napjainkban. A Baross-ligettel és a zárdáig húzódó kis utcával gyakorlatilag egy szépen parkosított, egységes teret alkotott. Egy elegáns korzó volt ez, ahol rangos hölgyek és urak találkoztak. Így nemcsoda, hogy gyorsan megkedvelték a színvonalas vendéglőt, melynek kertje a Baross-liget felé nézett. Ebben a két világháború közötti időszakban József főherceg, Bethlen István, Teleki Béla, sőt Horthy Miklós is megfordult itt. A vendéglőnek nagy terei voltak, kint és bent is 120-120 ember elfért. Számos rendezvénynek, estnek adott otthont. A felszolgálás szakmaiságáról idősebb Panácz Antal csapata gondoskodott, akinek neve sokáig fogalom volt a városban.
A beszélgetés során kiderült: a korabeli étlapokból sajnos csak egy maradt fenn, 1930-ból. Eszerint Ekhamp Kálmán vasúti vendéglőjében többek között roquefort vajat, vesevelőt, borjúmájat, mirigyrózsát, libamájat árultak az előételek között.
Háriné Eszéki Mariann régóta kutatja a családja történetét
- Mindez gyakorlatilag a mai fine dining-nak felelt meg – tette hozzá a szakember. Kiváló alapanyagokból, modern technológiával készültek a minőségi, ízletes ételek. A hely jellege miatt természetesen nemcsak az átutazókat várták, hanem a helybélieket is. Sok tehetősebb polgár, vagy vasúti főtiszt, megyei és városi vezető megfordult itt, de különféle egyesületek is rendszeresen látogatták a helyet. Aztán jött a válság és a háború…
Eszéki Kálmán hátramaradt dokumentumaiból kiderül, hogy mivel a második világháború idején bombatalálat érte a vasútállomást, az étterem üzleti berendezése szinte teljesen megsemmisült; mindent újra kellett építeni. 1945 után pedig a tulajdonviszonyok is megváltoztak: 1948-ban létrejött az Utasellátó Nemzeti Vállalat, melytől még Eszékiék bérelték az üzlethelyiséget. 1950-ben azonban bekövetkezett az államosítás, ekkortól a család, alkalmazottként vezette az éttermet. Eszéki Kálmán 1953-ban elhunyt, utána felesége, Böhm Karolina (Lina néni) vitte tovább az üzletet egészen haláláig (1970). Bár a MÁV egységesített Utasellátó Vállalata sok változást hozott a klasszikus vendéglő életében, a minőség 1970-ig azért nagyjából megmaradt.
A fennmaradt étlap egy részlete (Forrás: Háriné Eszéki Mariann)
- Persze az államosítást követően már nem a fine dining szellemiség volt az uralkodó. Az ’50-es, de még inkább a ’60-as évektől a mindennapi ember szükségleteit elégítette ki az Utasellátó, vagyis a resti. Az ételek és az alapanyagok olcsóbbá váltak, de azért így is igényesen elkészített, magyaros ételeket kínált a dédanyám vezette csapat. Az Utasellátóban már nemcsak leülni lehetett, hanem beindult a mozgó ellátás is. Sok olyan terméket árusítottak, amit magukkal vihettek az utasok. Ilyen volt a népszerű csokirolád, kókuszrúd, rumosgolyó. Érdekes, hogy a ’60-as évektől II. osztályú étterem és III. osztályú „söntés” működött az Utasellátó keretein belül. Az étterem sokáig a vasúti dolgozókat is kiszolgálta, akik kedvezményesen étkezhettek itt, a kocsma-részt pedig a városba települt gyárak közönsége látogatta szívesen. De voltak cukrászati termékek, sőt nyaranta fagylaltot is árusítottak. És hát a zene sem maradhatott el, de az akkori slágerek már wurlitzerről szóltak.
Vasúti étterem az 1970-es években (Forrás: Fortepan/Bauer Sándor)
Eszéki Mariann azt is elmondta, hogy dédanyja halála után a resti kikerült a család hatásköréből. De néhány utód azért mind a mai napig viszi tovább a vendéglátós vonalat. Számára mindig furcsa érzés, hogy most üresen áll az egykori resti. De azt sem volt jó látni, hogy a hajdani elegáns étteremből a ’80-as, ’90-es évekre egy lezüllött vendéglátóegység lett, majd mindenféle más szolgáltatás nyílt a terekben. Sajnos ez országos jelenség is: a restik nem nagyon tudtak megújulni, egy idő után nem fejlesztették őket.
A resti- és az Utasellátó nyomai napjainkban a vasútállomáson (Fotó: Pánczél Petra)
- Azt tapasztalom, hogy sokaknak hiányzik egy igényes vasúti étterem. Szerintem ma is lenne jövője! Arról nem is beszélve, hogy a vonattal érkezőket mindig a vasútállomás és környékének képe fogadja először. Nem mindegy, hogy mit lát az, aki leszáll a vonatról. Bízom benne, ha néhány év múlva felújítják az állomás épületét, abban lesz helye egy új, modern étteremnek.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Aszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcábanBejelentette polgármester-jelöltjét a Tiéd a Város EgyesületFejlesztések a Platán sor és Arany János utca közöttSegítség a balesetet szenvedett családanyánakÚtépítés pénteken a zalaegerszegi Mészáros Lázár utcábanDiákközgyűlés konkrét javaslatokkalCivil jelölteket támogat a Tiéd a Város EgyesületFussunk együtt egy jó ügyért Zalaegerszegen! -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Egy korszak lezárult az Eötvös-iskolábanElkészült az új Hattyú bisztróSzabó T. Anna versekről, csendrőlNőművészet, vagy feminizmus?A kis Annie-val zárul a színházi évad ZalaegerszegenMegjelent D. Bencze Erzsébet új köteteCziffra Fesztivál ZalaegerszegenKeresztury Dezső emlékév színes programokkalA költészet napjára készülnek a Hevesi-színházbanSzamizdat kultúra a Kádár-korszakban