2022.08.19., péntek - HubaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Éves programsorozat a reformáció ünnepén

2017. március 09. csütörtök, 17:52
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Vallás - és kultúrtörténeti jelentősége is van a reformáció létrejöttének, melynek immár 500 esztendeje. Zalaegerszegen egész éves programsorozatot szerveznek a protestáns egyházak ennek tiszteletére, melyet a városi önkormányzat is támogat. Minderről részletesebben sajtótájékoztatón keresztül informálták az érdeklődőket.

 - Soha vissza nem térő alkalom ez az időben – fogalmazott Hodánics Péter református lelkész, a közösségi élet erősítéséről és a reformáció egyetemes értékeinek hangsúlyozásáról szólva.

Balaicz Zoltán polgármester miközben kiemelte az esemény vallás- és kultúrtörténeti jelentőségét, bejelentette, hogy a város 25 millió forinttal támogatja az egész éves rendezvényt, a gyülekezeteket és a jubileum tiszteletére emelendő szobor költségeit. Luther Márton szobrát, Farkas Ferenc szobrászművész alkotását október 28-án avatják majd. Ugyanezen a napon jelentős komolyzenei programot is terveznek, Bach: H-moll miséjét hallgathatja a közönség. Ez a mű, a lutheri tanok zenei nyelven való kifejezése, tette hozzá Zsugyel Kornél evangélikus lelkész.

De a két felekezet és az önkormányzat mellett a Zala Megyei Levéltár is hozzájárul az ünnephez. Így jelentős konferenciára, tudományos ülésre is sor kerül majd október 11-én a város Dísztermében.

Hangsúlyos esemény lesz még egy egész évet átölelő előadássorozat, mely már januárban kezdetét vette és taglalja a népművészet és a reformáció, a jelentős zalai protestáns személyek, a reformáció zenéje, Luther és az Ó-és Újszövetség kapcsolatát.

Ezen kívül a programhoz kapcsolódó népművészek kiállítására kerül sor júniusban, koncerttel összekötött orgonaavatóra készülnek az evangélikus templomban, márványtábla avatóra a református templomban, valamint több családi- és túra napot szerveznek. Végül advent idején tanulmánykötetet adnak ki az év eseményeiről.

Az április 6-án népzenei koncerttel induló éves program felelőse az önkormányzat részéről Tolvaj Márta alpolgármester lesz.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK