2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötet a muravidéki magyar népzenéről

2018. november 28. szerda, 21:07
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Különösen vidám hangulatú könyvbemutatóra került sor a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A 20 év halogatás után napvilágot látott muravidéki népzenét feltáró kötet bemutatója nótás-dudás kíséretet kapott.

A magyar népzene egyik fehérfoltját, a politikai okokból nem kutatható Muravidék népzenéjét tárta fel és gyűjtött belőle 4 órányi anyagot Paksa Katalin Széchenyi díjas népzenekutató és Németh István népzenekutató 1998-ban. A bő egy hetes munka gyümölcséből a könyv mellékleteként az adatközlők által felénekelt CD válogatást terveztek közreadni. Ez utóbbi halódása miatt csak 20 év után került az értékes és a maga nemében egyedi gyűjtőmunka kiadásra.

Kiss Gábor és Paksa Katalin

A kutatók elmondták, különösen nagy öröm volt számukra, hogy ez az elzárt terület milyen élénken őrizte a népdalt, népzenét, élők voltak még anno a néphagyományok. Hozzátették, méltányosan sikerült megörökíteni ennek a kis területnek szinte az egész zenei képét. Nemcsak lejegyezték azonban a dalokat, hanem össze is vetették a mai magyar területen hasonlóan szóló énekekkel. Paksa Katalin elmondta, nagyon sok hasonlóság van a zalai népdalkinccsel (a Muravidéknek nevezett tájegység nagyrészt Zala megye része volt az elcsatolás előtt), de vannak teljesen egyedi vonások is, mint például az újévi köszöntő népdal.

Kovács Péter dudán játszott

A könyvbemutatón résztvevő közönség ez utóbbit hallhatta is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójának előadásában, egy karácsonyi dalcsokor részeként. A gyönyörű hangú fiatal férfiak még katonadalokat és vidám hangvételű párosító dalokat szólaltattak meg.

A rendezvényen Kiss Gábor könyvtárigazgató ismertette a Muravidéknek nevezett tájegység történetét, földrajzi elhelyezkedését, kultúráját. A vidék tánczenéjét Kovács Péter, a Harangláb Együttes tagja, egyben a könyvtár munkatársa szólaltatta meg dudán.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK