2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Leletek a rézkortól a középkorig

2018. június 07. csütörtök, 17:41
Szerző: Pánczél Petra; Fotó:pP
Ötezer év történetéből kaphattak némi ízelítőt mindazok, akik június 3-án ellátogattak a Keszthely-Fenékpuszta régészeti lelőhelyre. A területen – vagyis a tervezett M76-os gyorsforgalmi út Zala megyei szakaszán – november óta zajlik feltárás.

A Nemzeti Infrastruktúra Kezelő Zrt. által koordinált beruházáshoz kapcsolódó régészeti munkát, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. megbízásából, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum végzi. A látogatókat a keszthelyi város napi események részeként várták egy nyílt ásatási bemutatóra a szakemberek.

Ásatáslátogatás Fenékpusztán

A rézkortól a középkorig számos házhelyet és leletet találtak

Havasi Bálint régész, a Balatoni Múzeum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a nyilvános ásatáslátogatással szeretnék egyrészt magát a régészetet népszerűsíteni, másrészt pedig megismertetni Keszthely történetét a helybéliekkel és a turistákkal. Fenékpuszta erre különösen alkalmas, hiszen a rézkortól kezdve egészen a középkorig éltek itt emberek; ezt bizonyítja számos korábbi feltárás eredmény, és a most zajló kutatómunkáé is.

Keszthely-Fenékpusztán az első ásatásokra az 1880-as években került sor. Azóta szinte nem múlt el úgy évtized, hogy valamilyen régészeti munka ne lett volna a területen – folytatta az igazgató. A novemberi munkakezdés óta közel 40 ládányi leletanyag került elő. A fémtárgyak restaurálását a Balatoni Múzeum, a kerámiatárgyakét pedig a Göcseji Múzeum munkatársai végzik el. Hozzátette: bár Fenékpusztát sokan a római korral azonosítják, már sokkal korábban, mégpedig a rézkorban is éltek itt. Sőt, egészen a késő középkorig találni leleteket.

Havasi Bálint és Eke István a lelőhelyen talált különböző korszakokról mesélt

Ami a rézkort illeti: az elmúlt évtizedek, sőt évszázadok kutatásai során nagy kiterjedésű település nyomaira bukkantak. Az akkor élt emberek vízhez közeli domboldalakon telepedtek meg, és főleg állattartással foglalkoztak. Rézből pedig már nemcsak díszeket, hanem szerszámokat is készítettek.

Az előkerült leletekről, és a területen egykoron élt népek kultúrájáról Eke István, a Göcseji Múzeum ásatásvezető régésze mesélt a látogatóknak. Mint mondta: a fenékpusztai lelőhely M76-os gyorsforgalmi út által érintett szakaszán öt régészeti korszak (rézkor, vaskor, római kor, Árpád-kor, késő-középkor) leleteit tárták fel. A legkorábbiak a rézkorból származnak, ezek körülbelül 6000 évesek. Ezt az időszakot az úgynevezett Balaton-Lasinja kultúraként tartják számon a szakemberek. Azért nem népcsoportként, hanem kultúraként azonosítják őket, mert még nem volt írásbeliség, így jórészt csak a tárgyak anyaga, formájuknak, díszítésüknek jellegzetessége ad támpontot.

Az ásatási terület nyugati részéről egy kora vaskori (2700-2600 éves) falu épületmaradványai, élelemtároló vermei is előkerültek. Az objektumokban találtak többek között nyakperecet, tőrt és fibulát (ruhakapcsolótű) is. A munkaterület római kori leletanyagokban is bővelkedik. A régész szerint ez nem csoda, hiszen a tervezett M76-os úthoz közel, korábban már feltárták a fenékpusztai lelőhely legjelentősebb épületegyüttesének, egy 4. századi római erődnek a részleteit. Ettől nem messze, most többek között pénzérméket, ládikavereteket és egy ólom áldozati votívot (fogadalmi tárgyat) találtak. De bronzból készül horgokat is rejtett a föld mélye. Ezek formája teljesen megegyezik a mai horgokéval. Általánosságban is elmondható, hogy sok használati tárgyunknak megvan a római kori elődje. Sokszor ezek a római korban meghonosodott formák egészen a 19. századig nem is változtak. Csak az ipari forradalmat követő modern gyáripar, és a sorozatgyártás módosított a tárgykultúrán.

Érmék III. Béla idejéből

Az ásatáslátogatáson elhangzott: a feltárási terület keleti felén, középkori (14-15. századi) épületek nyomait is megtalálták. Ezek a középkori Fenék település házai voltak, melyek vélhetően a török korban pusztultak el. Innen származik a terület mai neve is: Fenékpuszta.

A régészek a nyilvános ásatáslátogatás alkalmából egy mini-kiállítással is készültek. Vitrinbe rendezték az egyes korszakok legszebb tárgyait.
Havasi Bálint elmondta: a feltárás végeztével, és a restaurálásokat követően, a teljes leletanyag a Balatoni Múzeum gyűjteményébe kerül. Reméli, hogy az előkerült tárgyakat egy időszaki kiállítás formájában mind a keszthelyi, mind a zalaegerszegi múzeum közönsége megismerheti majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK