2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ötvenöt éves az első ABC-épület

2021. június 08. kedd, 18:33
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Fortepan; pP
Ötvenöt évvel ezelőtt, a ruhagyár mellett nyílt meg a város, sőt Zala megye első élelmiszer-áruháza. ABC, vagyis Alapvető Beszerzési Cikkek, így hívták akkoriban ezt az önkiszolgáló áruháztípust, mely – mint a neve is jelzi – a hétköznapi élet legszükségesebb termékeit kínálta. Az élelmiszertől egészen az iparcikkig.

  Kereskedelmi „stratégiák” a ruhagyári lakótelepen

A megyei lap korabeli tudósítása szerint 1966. március elején nyílt meg a ruhagyári ABC, nyilván nem véletlenül Zalaegerszeg egyik fejlődő városrészében. Több mint négyezren laktak már ekkor a ruhagyár környékén, ám az üzlet ennél szélesebb körből érkező vevőközönségre számított. Az első időszakban nagyjából 1 millió forint értékű árukészlettel (friss hentesáruval, zöldségekkel, gyümölcsökkel, tartós élelmiszerekkel és műszaki cikkekkel) várták a kuncsaftokat. Az épület a maga letisztultságával, geometrikus vonalaival a kiépülő lakótelep egyik modern elemének számított.

Az épület a tavalyi felújítást követően

Az ABC mint áruházi forma az 1960-as évek közepétől terjedt el országszerte. Az első Budapesten nyílt meg 1964-ben. Az önkiszolgáló rendszer, az előre csomagolt árukészlet és a nagyobb üzlettér azt a célt szolgálta, hogy felgyorsítsák a vásárlás folyamatát. A korábbi „pultos” kiszolgálás ugyanis nagyon lassú volt és folyamatos sorban állást eredményezett. Ez az állapot már nem volt fenntartható a megnövekedett lakosságszám mellett. Pláne, mert a nők a korábbi évtizedekhez képest sokkal nagyobb számban álltak munkába, így módosult a háztartásra fordított idejük is.

Egy pár nappal későbbi újságcikk arról számol be, hogy az ABC megjelenése – ahogy az az újdonságokkal lenni szokott – problémákat is gerjesztett a lakótelepen. Az itt élőket ugyanis addig három kisebb üzlet látta el. Egy élelmiszerbolt a Gasparich- és Lenin út sarkán, valamint egy másik élelmiszer- illetve egy húsbolt a Gasparich úton. Az ABC nyitása után viszont egyből felröppentek a hírek, hogy a három kisbolt bezár. A lakók ugyanakkor erősen hiányoltak a környékről egy papír-írószer üzletet, hiszen egyre több iskola nyílt a városrészben, és sem az addigi kisboltok, sem pedig az új ABC nem árult ilyen jellegű termékeket. Szintén igény mutatkozott egy bisztró-presszó jellegű vendéglátóipari egységre is.

A ruhagyari ABC a hatvanas évek végén (Forrás: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentaciós Központ)

A megyei tanács vb. kereskedelmi osztálya és a városi tanács vb kereskedelmi felügyelete arra a megoldásra jutott, hogy ameddig fel nem épül a lakótelep nagyobb vendéglátóhelye, addig a Gasparich-Lenin út sarkán álló élelmiszerboltot átmenetileg presszóvá alakítják. Később azonban ez lesz a papírbolt. Addig is megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az új ABC-ben némi profilbővítéssel hogyan lehetne írószert is árusítani (hiszen az áruház végleges profilja még nem alakult ki). A Gasparich út másik élelmiszerüzlete a cikk szerint a tejtermékekre „szakosodik”, a húsbolt létét pedig attól tették függővé, hogy mennyire csökkenti le a forgalmát az ABC, illetve annak hentesáru-részlege (ami viszont a nyitáskor még elég kicsi volt).

Akárhogy is alakult végül, mindezek a „stratégiák” és események már alapból csúszásban voltak. A ruhagyári ABC-t ugyanis már 1965 nyarán át kellett volna adni, ám kétszer is elhalasztották a nyitást. Így nem csoda, hogy ’66 márciusában már az első napon többszáz kíváncsi vevő kereste fel a modern önkiszolgáló boltot. Az épület azóta több felújításon is átesett, legutóbb tavaly kapott új színezést. Menet közben az ABC, mint áruházi forma is megszűnt a rendszerváltás után, bár a köznyelvben még sokáig fennmarad a „megyek az ábécébe” kifejezési forma.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK