2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régi likőröspoharak a városházán

2019. augusztus 28. szerda, 18:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Folytatódott a Göcseji Múzeum A hónap műtárgya sorozata. A napokban új „kincsek” kerültek a polgármesteri hivatal és némi kihagyás után a megyeháza, illetve kormányhivatal aulájának vitrinjeibe is.

A városháza mini kiállítóterébe négy pohár (három likőrös- és egy boros pohár) valamint egy kancsó került, melyek fújt üvegből készültek. A 19. századi tárgyak az egykori vétyemi huta (üvegkészítő műhely) maradványai alól kerültek elő 1979-ben. A középkori Vétyem falu helyén 1806-tól hetven éven keresztül működött huta, amelynek emlékét az egyházi és levéltári dokumentumok mellett a környék folklórhagyománya is megőrizte.

19. századi üvegek A hónap műtárgyai

Horváth Imre, dr. Kostyál László és Dömötör Andrea újabb "kincseket" vittek a városházára A Hónap műtárgya sorozat keretében

A zalai huta kemencéjét régészeti ásatással is dokumentálták a hetvenes évek végén. Az előkerült üveganyag között színes és színtelenített használati tárgyak, öblös- és síküvegek egyaránt szerepeltek.

A vétyemi termékeket a Göcseji Múzeum gyűjteménye őrzi. Ezekből mutat be néhányat – köztük egy „szarkalábnak” nevezett apró pálinkáspoharat – a mostani kiállítás. A tárgyakat Dömötör Andrea gyűjteménykezelő, valamint Horváth Imre restaurátor helyezte el, dr. Kostyál László művészettörténész jelenlétében.

Később a megyeháza vitrinje is új tárgyat kapott: ide egy korongolt, grafittal kevert agyagból készült csupor került. Az edény a kelta hétköznapok emlékét idézi meg.

A Hónap műtárgya sorozatot idén áprilisban indította újra a múzeum azzal a céllal, hogy kéthavonta más-más tárgyakat mutassanak be a nagyközönségnek olyan forgalmas helyszíneken, mint a városháza és a kormányhivatal. A Göcseji Múzeum gyűjteményéből származó becses darabok mellé minden alkalommal rövid ismeretterjesztő szöveget is kihelyeznek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK