2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tematikus séta a végvár mentén

2020. szeptember 22. kedd, 11:26
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hosszú évtizedes hagyománya van az európai országokban a Kulturális Örökség Napjai rendezvénynek, mellyel az épített örökségre, a régészeti emlékekre és a természet értékeire hívják fel a figyelmet az intézmények. Az idei örökségvédelmi programsorozatra Európa-szerte szeptember 19-20-án került sor, az eseményhez a Göcseji Múzeum is csatlakozott.

Programok az örökségvédelem jegyében

Nyitányként, szombat délelőtt egy tematikus sétán vehettek részt a zalaegerszegi érdeklődők. Simmer Lívia és Havasi Bálint régészek „A láthatatlan vár” címmel a középkori egerszegi végvár „falai” mentén kalauzolták a látogatókat. A találkozási pont a nagytemplom előtti vármakett volt, ahol előbb egy képzeletbeli kalandozásra került sor, felelevenítve a vár múltjának-és feltárásának főbb momentumait. Majd a Várkör utca és a piactér környezetében azokra a helyszínekre látogatott el a menet, ahol az elmúlt évtizedek ásatásai zajlottak. Bemutatva, hogy honnan kerültek elő a falakat jelző cölöpök, vagy éppen a várárkok nyomai.

A séta a közeli borkereskedésben zárult, ahol a leendő Mindszenty-múzeum területéről előkerült legérdekesebb leleteket mutatták be az érdeklődőknek. Pampetrics György jóvoltából pedig egy friss, idei rozét is megkóstolhatott a közönség.

A kétnapos programsorozat keretében „A göcseji faluvégen mi történt” címmel a skanzenbe is várták a látogatókat egy sétára, vasárnap pedig Megyeri Anna történész Morandini Tamás építész nyomába eredt, bemutatva azokat a belvárosi épületeket, melyeket az olasz származású mester tervezett.

A történelem iránt érdeklődők Rezibe is tehettek egy kirándulást, ahol Havasi Bálint régész tartott idegenvezetést a várromnál.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK