2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Trianon és az olajipar

2019. december 03. kedd, 20:01
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Az 1920-ban aláírt trianoni békediktátum és annak tragikus következményei közelgő évfordulójára kiállítást rendeztek a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban. Részben az intézmény saját, trianoni, és ez időszak kőolajipari vonatkozású anyagait, részben ismerősök, támogatók által felajánlott tárgyi és egyéb emlékeket mutatnak be a nyilvánosságnak.

Tóth János, a múzeum igazgatója a megnyitón elmondta, akiknek a családját személyesen is érintette a tragikus esemény, azok könnyebben megérzik mindennek a súlyát. Majd köszönetét fejezte ki a kiállítás támogatóinak.

Kiállítás a Magyar Olaj-  és Gázipari Múzeumban

Általánosságban a történésekről és főleg a diktátum aláírásának körülményeiről prof. dr. Sallai János, rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője beszélt. A békediktátum előzményeitől indulva idézte fel az eseményeket, a magyar részről aláíró személyek kilétéről szóló vitákról részletesen is szólt. 1920. június 4-én Benárd Ágoston miniszter és Drasche-Lázár Alfréd követ vállalta el végül az ország sorsát megpecsételő szignót.

Az aláírás után róluk készült fotó is a kiállítás tárgyát képezi, ahogy egyedi térképek, számos korabeli plakát, de archivált híradók is láthatók a tárlaton. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK