2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vasművesség a Csitári erdő mellett

2018. március 21. szerda, 18:33
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Vasművességre és állandó megtelepedésre utaló leletek kerültek elő Letenyétől nyugatra, a Csitári erdő szomszédságában. A Göcseji Múzeum régészei az M70-es út kétszer kétsávosra bővítése kapcsán végeztek megelőző régészeti feltárást az érintett szakaszon.

Orha Zoltán ásatásvezető régész érdeklődésünkre elmondta: 2017 végén vonultak le a területről, jelenleg a leletek restaurálása folyik. A Letenye közelében található M70-es út, és környezete régóta ismert lelőhely. Már az 1960-as években is volt itt feltárás, amit Parádi Nándor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos munkatársa végzett.

Középkori település nyomai Letenye szomszédságában

Orha Zoltán a restaurátorműhelyben, a fazéktöredékkel

Akkor egy 11. századi templom maradványa került elő, de 16. századi jelenségekre is bukkantak. 2001-2002-ben pedig Száraz Csilla régész (Thúry György Múzeum, Nagykanizsa) végzett feltárást az út egyik felén, aki szintén ebből az időszakból talált értékes tárgyakat.

- A „csitár” szó – mely szláv eredetű – maga is a fegyverkovács mesterségre utal, és az ásatások során előkerült leletek is ezt támasztják alá. 2017 végén több mint 16 ezer 500 négyzetméteren folyt itt a munka. 188 objektumot nyitottunk meg. A leletek pedig illeszkednek a 2001-2002-es ásatás (vagyis az út másik oldalának) eredményeihez – folytatta a régész. A feltárások azt mutatják, hogy Letenyétől nyugatra, a Csitári erdő közelében létezett egy falu a 11.- és a 16. század között. A települést vélhetően a törökök pusztították el.

A régészeti munka során cölöplyukakat, kemencét, egy három méteres mély kutat (mélyén egy fazékkal), malomkőtöredéket, agyaggolyót, edénytöredékeket és más hétköznapi használati tárgyakat, valamint állatcsontokat is találtak. Ezek egyértelműsítik, hogy állandó jelleggel és hosszabb ideig laktak emberek az érintett területen. Vasművességre utaló tárgyak is előkerültek (például vassalak), bár most nem olyan nagy számban, mint korábban.

A leleteken jelenleg a Göcseji Múzeum restaurátorai dolgoznak, és hamarosan megkezdődik az eredmények tudományos feldolgozása is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK