2023.10.05., csütörtök - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A nyár áldásai szervezetünkre

2018. augusztus 17. péntek, 17:47
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A nyárnak különlegesen áldásos hatása van az ember szervezetre – állítja Feketéné Bokor Katalin természetgyógyász, fitoterapeuta, aki szerint feltétlenül érdemes a meleg évszak kínálta összes lehetőséget bátran kihasználni.

– A nyár a szabadságolások és a vakáció időszaka, ilyenkor a családok több időt lehetnek együtt. Nem az a fontos, hogy milyen messzire utazunk, hanem, hogy tudunk-e békében, szeretetben együtt lenni, örülni, önfeledten játszani. A családi közös ebédek és vacsorák jelentősége óriási.  A gyermekekkel való beszélgetés, az ő meghallgatásuk azért is fontos, mert lelki szempontból ilyenkor tudnak a leginkább erősödni.  Az is igaz, hogy pihenni otthon, a saját kis kuckónkban lehet leginkább, ezért kell időt hagyni arra, hogy mindenféle szabadság zárásaként otthonunkban is kipihenjük magunkat. A városi ember szabad, tiszta levegőre vágyik. Tó –vagy tengerpartra, hegyekbe utazunk. A tüdőbetegeknek legjobb választás az erdei levegő. A dohányzóknak is áldás a tiszta erdő friss levegője. A tüdőnk jó levegő nélkül olyan, mint az éhes ember, akitől elvették az ebédjét. A tiszta, friss levegő hatására a vér egészségesen áramlik a szervezetünkben. Felüdíti a testet, erőre és egészségre teszi hajlamossá. A gyomor, a máj, a tüdő is szenved a friss levegő hiánya miatt. Nyaranta vétek bezárt ablakok mögött aludni. A szervezetet átjáró, helyes, mély légzéstechnika elsajátítása is ildomos. Kora reggel a friss levegőn végzett torna és a mozgás se maradjon el, hogy segítsük a vér jó keringését.

– Friss, tiszta vízre is szükségünk van.

– Szervezetünk 67 százaléka víz. Mindennap veszít a szervezet a folyadékháztartásából, ezért a visszapótlás elengedhetetlen. Az agy 70, a csontok 50, az izmok 75, a vér 90 százaléka vízből áll. A vízhiány komoly fáradságot okoz. Ha nem iszunk eleget, a vérünk besűrűsödik. A vérünk abból képződik, amit elfogyasztunk. Nem vérhígító gyógyszerekre, hanem kellő mennyiségű folyadékra van leginkább szükségünk. Egy átlagember folyadékigénye napi 2,5 liter. A betegség egy belső szenny, minél kevesebbet iszunk, ez a szenny annál jobban lerakódik. A vesehomok, vesekő, az epekő is hamarabb kialakul, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot.

– Nyáron terem a legtöbb friss zöldség és gyümölcs… 

– Ilyenkor tanácsos egyhetes léböjt kúrát kezdenünk. Ez jó edzés és tisztítás az egész szervezetnek. Ha két és fél óránként a turmixolt gyümölcsöket bejuttatjuk a szervezetbe, a vitaminok, ásványi anyagok csodás hatását hamar érezni fogjuk. Italként ne az édesített, cukrozott folyadékokat fogyasszuk, hanem a tiszta vizet, vagy az általunk készített zöldség- és gyümölcsleveket. Reggelire: zab –és rozspehely, köles, diós kalács, vagy kifli fogyasztása javallt a friss gyümölcsök mellé. Délben pedig nyers zöldségek is kerüljenek az ebédlőasztalra. Az irrigálás is szóba jöhet megfelelő tea fogyasztása mellett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK