2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A piócás kezelés reneszánszát éli

2023. november 14. kedd, 17:44
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Azt gondoltam volna, ez egy kihalt szakma és már csak kevesek gyerekkori emléke a piócás természetes gyógymód. Valójában pedig újra egyre népszerűbb, Zalaegerszegen is többen foglalkoznak vele és a „piócás emberek” között mind több a nő. Egyikükkel, Csillag Ágnessel beszélgettünk.

 Vértisztító- és szépészeti hatása is van

Ági elmondta, hogy évekig dolgozott gyógymasszőrként, a szakmáját azonban gerincproblémái miatt fel kellett adnia. Aztán elvégzett egy fizioterápiás asszisztens képzét, amiből végül is munkahely nem lett. Viszont a két szakmával szerzett bőséges anatómiai és gyógyászati tudással kezdeni szeretett volna valamit.

- Amikor a sok fájdalomcsillapítótól és gyulladásgátlótól már a gyomrom is fájt, felkerestem a gerincem kezelésére egy piócást. Eleinte kicsit idegenkedtem, de aztán nagyon gyorsan éreztem a jótékony hatást és elhatároztam én is elvégzem a tanfolyamot.

- Kétszer is.

- Felelősséggel szeretném ezt a gyógymódot alkalmazni, és úgy éreztem az első képzés nem adott ehhez elég tudást. A második viszont igen. De sokat tudok kamatoztatni a masszőr és fiziós tudásomból, jól ismerem az izmok, idegek lefutását, a kisugárzó fájdalmak okát. A piócákat pedig nagyon megszerettem, rengeteget segítenek az embernek. Közel 130 féle biológiai anyag van a nyálukban, a vért analizálják és ez alapján helyileg és a testben távoli részeken is gyógyítanak. 

- Milyen betegségekre lehet használni?

- Először mondanám, hogy mire nem. 14 év alatt nem használható piócás kezelés. Alapelvem, hogy először mindenki vizsgáltassa ki magát orvossal. Aki túl sokféle gyógyszert szed, csak óvatosan álljon neki ilyen kezelésnek. Régen, amikor a piócázás gyakori gyógymód volt, az emberek természetes szerekkel, gyógynövényekkel, egyéb praktikákkal gyógyították maguk, nem egy szatyor szintetikus gyógyszerrel. Mivel a pióca maga is adagol vérhigítót, aki ilyent szed, szintén nem javasolt számára a terápia. Szívbetegeket sem szoktam fogadni. Alacsony vérnyomásnál, vérszegénységnél mérlegelni kell. Viszont jó szívvel ajánlom reumatikus panaszokra, sérülések gyógyítására, mert felgyorsítja a sejtregenerálódást, csökkenti a fájdalmat. Vérbőséget okoz és tisztítja a vért, ez alapban minden betegségen javít. Sőt megelőzésként tisztítókúrát lehet alkalmazni, a vért és a méregtelenítő szerveket, nyirokrendszert karban tartani. De szépészeti hatása is van, jótékony a mimikai ráncok esetén és általában a méregtelenítő hatás miatt fiatalítja a bőrt. Nőknek a menopauza után javasolt, illetve nőgyógyászati betegségek esetében is. Érrendszeri betegségre, vénás problémákra, bőrbetegségekre, urológiai és pajzsmirigy problémákra, fül-orr-gégészeti bajokra, például fülzúgásra, de kezeltem már eredményesen fogfájást is.

- Fájdalmas ez a kezelés?

- Az elején, amikor a piócák harapnak, csípés szerű érzés, mint például amilyent az elektorterápián is lehet érezni. De aztán a piócák egyből adnak fájdalomcsillapítót, véralvadásgátlót és már analizálják is a vért. Ez utóbbit, hogy pontosan hogyan teszik még mindig rejtély a kutatók számára. 

- Mennyire népszerű ez a gyógymód?

- Az emberek egy része idegenkedik. Mások, főleg, amikor már súlyos az állapot, erős a fájdalom, nagyobb eséllyel próbálják ki. Én magamon több mindenre használom és meg vagyok elégedve. Ha magamon tudok segíteni, az már megérte. Egy alkalommal közel egy evőkanálnyi vért szívnak a piócák, ezért heti egyszer lehet csak alkalmazni. Én már alig várom, mert annyit javít a közérzeten, gyógyít, tisztít, nyugtat, a kezelés után biztosan jól alszom. Másokat pedig korrekten kell kezelni, alaposan felmérve az állapotot. Ez nagy felelősség, ezért csak azokat a betegeket vállalom, akiknél biztosan jótékony a piócás kezelés – mondja miközben mutatja a kis segítőit. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK