2021.10.25., hétfő - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Javunkat szolgálják mézelő méheink

2021. március 24. szerda, 17:24
Szerző: Antal Lívia
A mézzel nemcsak ételeinket, italainkat édesíthetjük meg, de számos bajon is úrrá lehetünk a légúti fertőzésektől kezdve a gyomorbántalmakig. Sebfertőtlenítő hatásával kívülről is segíti szervezetünk működését az egyik legtermészetesebb élelmiszerünk. Előállítói, a mézelő méhek egyelőre még teljes nyugalomban vannak a kaptárokban. Gyűjtik az erőt az április közepi kirepülésre.

Megédesítik ételeinket, óvják egészségünket

– Ősztől tavaszig tulajdonképpen pihennek a méhek. A telelő élelem és a vitamin pótlásán kívül ilyenkor nincs más teendő velük, hiszen az a lényeg, hogy ez az időszak a lehető legteljesebb nyugalomban teljen el, és semmiféle a fizikai hatás ne érje őket. A méhek nagyon tiszták, nem ürítenek a kaptárba. Ha jó az idő, dolgukat a tisztuló repülés során végzik el, ami már meg is történt – mondja. Bakonyi Barnabás méhész. 2007-ben 10 méhcsaláddal indult. Jelenleg 300 méhcsaláddal dolgozik három telephelyen, Felsőrajk környékén.

– Mikor indul a szezon?

– Április közepén, amikor már virágzik a repce, repülnek ki először nagyobb mennyiségű virágpor- és nektárgyűjtéshez. A következő növény az akác, ami a főhordást adja. Miután elvirágzik, vándorméhészként az ország számos méhlegelőjét bejárom, felkeresve olyan területeket, ahol a facélia vagy mézontófű, a hárs, a vaddohány, és később a napraforgó virágzik. Itt helyben a Principális-csatorna nagyon kedvező körülményeket teremt, hiszen van víz a méhek számára. A fűz, a mogyoró révén ideális helyszín a virágporgyűjtésre. Nyár végi mézelő gyógynövény az aranyvessző. A környék mindazonáltal leginkább akácban bővelkedik, amiből a legtöbb mézet állítjuk elő. A különféle virágok nektárjából 6-8-fajta mézet tudunk termelni évente.

– A méz minek köszönheti számos jótékony hatását?

– A méz gyümölcscukrokat, szőlőcukrokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva plusz értékekkel bír az emberi egészségére. Az akác, repce, a hárs a legkedveltebbek, de mindegyik egyformán rendelkezik jó tulajdonságokkal, ugyanakkor fajtánként eltérő hatásúak. A repceméz kevésbé savas, ezért nagyon jó gyomorkímélő. Az akácméznek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van. A hársméz köptető, nyákoldó hatású, ezért kiválóan alkalmas köhögéscsillapításra. Az aranyvesszőből készített méz a vese- és húgyúti fertőzések ellenszere. A fertőtlenítő hatás mindegyikre igaz, nemhiába használták már az ókorban is sebgyógyításra.

– Ez a fogyasztásban is megmutatkozik?

– Amióta előtérbe került az egészségtudatos táplálkozás, valóban megnőtt fogyasztása. Statisztikai adatok szerint ma Magyarországon egy kiló az egy főre jutó éves mézfogyasztás. Mint bármely más élelmiszer, így a méz esetében is mindig szóba kerül származása, ennél fogva minősége is. Sokféle méz kapható a boltokban, de a minőség szempontjából mindig a termelői méz a legjobb választás. A vásárló ráadásul választ kaphat kérdéseire, amelyek egyike a kristályosodás. Ez főleg a repcemézre igaz, ami épp a nagyon magas a szőlőcukortartalma miatt kristályosodik ki néhány napon belül. Krémes, „zsírszerű” állagot vesz fel, ezért is hívják krémméznek. Napraforgóból is készítünk krémmézet, amit szintén a könnyebb kenhetősége miatt, mert nem folyik, kedvelnek vásárlóink. Legkevésbé kristályosodik az akácméz, ami ezt a tulajdonságát magas gyümölcscukor-tartalmának köszönheti. Hónapokig, de akár évekig is folyékony marad.

– Milyen egyéb méhészeti termékeket állítanak elő?

– Virágport, propoliszt és lépesmézet is termelünk, de ezeket már kisebb mennyiségben. A virágpor magas fehérjetartalma miatt szellemi és fizikai felfrissülésben segít bennünket. A propolisz természetes antibiotikum, amit maguk a méhek is használnak a kaptárak védelmére a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen. A lépesméz, a méz eredeti formája pedig igazi delikátesz. Légúti illetve asztmás panaszokra kiváló. A méhviaszból készítünk gyertyákat is, amelyek teljes egészében természetes összetevőkből állnak. Égetésük során egészségre jótékony hatású anyagok szabadulnak fel.

– Milyen elismerések kísérték az elmúlt éveket?

– Mézeimet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által kiadott zárjeggyel ellátott üvegekben árusítjuk, ezzel is garantálva a kiváló magyar minőséget. E tekintetben fontosak a versenyek is. A Békés Megyei Méhészegyesület és az OMME által szervezett az Év Méze országos versenyen 2015-ben első helyet szereztük meg akácméz kategóriában, 2016-ban pedig a második helyet érdemeltük ki hársméz kategóriában. Testvérem Anita teamécseseivel harmadik helyezést ért el szálgyertya kategóriában.

– A jövőre nézve mit tekintenek a haladás útjának?

– A bioméhészétre való átállást, ami a fő célunk. Idén már a harmadik termelői évet kezdtük meg a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött körülmények között. Állományunk egy részét már átállítottuk, ezért már idén tudunk biomézet készíteni. A méhek tehát olyan területekről gyűjtik be a nektárt, amelyek biogazdálkodás alatt állnak. Mi már szerves savakkal védekezünk a méhbetegségek ellen. Feltétel továbbá, hogy a meglévő lépkészletet megfelelő forrásból származó viasszal, illetve műléppel cseréljük le. Mindezek teljesülésével válhatunk az elkövetkezőkben bioméhészetté. A méhészkedéssel együtt járó rengeteg munkában édesapám, Bakonyi Jenő, édesanyám, Bakonyi Jenőné és nővérem, Bakonyi Anita segít.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK