2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nincsen stílus önismeret nélkül

2019. június 06. csütörtök, 20:44
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A stílus egy attitűd, ami egy embert körbevesz. Nemcsak az öltözködés, hanem ezzel együtt a viselkedés is számít. A múlt heti Street Food Weekend nyitóeseményén hangzottak el az előbbi mondatok, melynek vendége Schiffer Miklós stílusszakértő volt.

A város dísztermében megrendezett esten a népszerű szakember mindjárt előadása elején leszögezte: nem divatról, hanem stílusról lesz szó. A kettő ugyanis nem ugyanaz. Ahogy a klasszikus mondás is tartja, a divat változik, a stílus viszont örök. A divat persze fontos, de nem mindenáron: leginkább arra szolgál, hogy kiválogassuk belőle a stílusunknak megfelelő darabokat.

Schiffer Miklós az öltözködés kultúrájáról

Az előadó szerint nincs olyan, hogy jó, vagy rossz stílus; inkább stílustalanságról, vagy rossz ízlésről beszélhetünk. Azt persze mondhatjuk, hogy valakinek a stílusa nem tetszik nekünk. A szakember úgy látja, hogy napjainkban sokkal lazábbak vagyunk, mint évtizedekkel ezelőtt, de ettől van pár dolog, amire oda kell figyelni. Már csak azért is, mert az utcán körbenézve egyre inkább az tapasztalható, hogy a „rosszul értelmezett lazaság” lett a divat. Vagyis a sikktelenség a sikk, ami nem túl jó. Elég, ha csak a rosszul viselt leggingsekre, a boka felett lobogó zsebes nadrágokra (papuccsal!), vagy a nem sportolásra (hanem hétköznapi viseletként funkcionáló) sportruházatra gondolunk Ez utóbbiról a stílusszakértő azt mondta: ilyent kizárólag csak akkor hordjunk, ha tényleg sportolunk, tehát az izzadás a cél.

Schiffer Miklós elmondta: az öltözködés valójában egy kód, egy üzenet, amivel magunkról közvetítünk valamit a külvilágnak. Akkor van valakinek stílusa, ha van gondolat a ruha mögött, ha van műveltsége, olvasottsága a viselőnek. És ami talán a legfontosabb: a jó stílus alapja az önismeret (testalkatunk helyes ismeretével együtt). Nem a brand és a márka az elsődleges, mert a minőség csak a második pillanatban látszik egy ruhán. Az a lényeg, hogy én és az öltözék szinkronban legyünk egymással.

Schiffer Miklós

A stílusszakértő szerint az öltözködés tanulható, fejleszthető. Még mindig a mediterrán országok lakóit (olaszokat, spanyolokat, franciákat) érdemes figyelni e téren. Ők azért stílusosak, mert kifelé élnek, sok időt töltenek a köztereken és társaságban, ezért a vizualitás nagyobb hangsúlyt kap a kultúrájukban. Itthon az emberek inkább bezárkóznak: gyakran látni üres belvárosokat, kihalt falusi utcákat még nyaranta is. Tanulni persze lehet az ikonoktól is, mint Audrey Hepburn, Coco Chanel, Armani, vagy éppen Geroge Clooney, sőt James Bond – hogy csak néhány klasszikus figurát említsünk.

Az előadás második részében az informális, formális és ceremoniális (ünnepélyes) élethelyzetekhez illő öltözékekről beszélt, kiemelve a megfelelő üzleti és alkalmi viseleteket. Schiffer Miklós szerint jó, ha minden élethelyzetre van egy kitalált, önmagunkhoz passzoló stílusunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél érettebbek vagyunk, annál egyszerűbb és letisztultabb lesz az öltözékünk. Vagyis megtanuljuk, hogy a kevesebb több. Szerinte az esztétikai profizmus az, ha a megjelenésünkkel úgy tudunk üzenni, hogy még meg sem szólaltunk!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK