2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Női "zsonglőrködések" a családért

2019. augusztus 09. péntek, 19:33
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Hogyan lehet helyesen etetni, aktivizálni, öltöztetni a családot? Miként lehet anyaként a szűkösebb idő, energia és anyagi lehetőségek mellett is minél ideálisabban megvalósítani ezen célokat? Erről is beszélgettek a Születés Hete rendezvénysorozat részeként az Egészségfejlesztési Irodában tartott délutánon a meghívottak.

Monori Krisztina dietetikus, Tánczos Mónika stíluskommunikátor és Bár Zsanett személyi edző szakemberként és gyakorló anyukaként szóltak hozzá a témához. Míg a rendezvény meglepetés vendégei, a Delta zenekar két tagja, mint közszereplők, - és színpadi létükkel másokat befolyásolni tudók – osztották meg ezzel kapcsolatos taktikájukat. 

Szülés után minden nő szebb lesz, kivirágzik nőiségének egy újabb oldala. Fontos azonban, hogy továbbra is hangsúlyt kapjon a párja melletti nő személyiség része, sőt a jó közérzethez, mely az egész család közérzetére hat, még az én-időnek is teret kell adni. Nyilván minél kisebb a gyerek, ez a feladat annál nehezebb. A nehézségeket fokozzák a társadalmi elvárások, amelyek akár korlátozzák a saját ízlés szerinti öltözködést, megjelenést, önkifejezést. Az sem könnyíti meg a dolgot, hogy sokan tartanak a változástól, akkor is, ha az pozitív irányba mutat, és ezért jöhetnek a tiltások (akár edzőteremben fitté váló feleséget a férj visszaterel csupán a háztartás berkeibe).

Az étkezés reformálásánál szintén az apukák jelenthetnek akadályát, velük apránként, kisebb cselekkel lehet megbarátkoztatni az új ízeket és azok jótékony hatásait. A gyerekekre pedig leginkább a szülői minta hat, akár egészséges étkezés vagy nassolás, tévézés, ágyban heverészés vagy sport dilemma terén. Viszont a szélsőséges hozzáállás, a teljes tiltás helyett az egyensúlyra és mértékre törekvést hangsúlyozták a szakemberek. Szó esett a köztudatban keringő számos tévhitről, téveszmékről akár az étkezés, akár a sport terén. A résztvevők egyetértettek abban, hogy mindezt tanítani lenne célszerű, ahogy a stílusos öltözködés alapjait is. 

A közszereplőknek pedig tudni kell helyén kezelni a kritikát, vállalni kell azt az örömteli felelősséget is, amit megjelenésükkel, életmódjukkal a rajongók előtt képviselnek, s ami könnyen követőkre találhat – mondta többek között Szabó Péter, a Delta zenekar frontembere és Gombkötő Ildikó az együttes énekesnője. Hozzátették, bár megvan a maguk laza stílusa, azért odafigyelnek a közönségtől érkező visszajelzésekre, s amennyire az a saját véleményükkel egyező, figyelembe is veszik. Ennek megfelelően az előadói stílusuk is szolidult, mióta a koncertlátogatók soraiban egyre nagyobb a családdal és gyermekkel érkezők száma. 

Zárszóként mindenki egy mondattal summázhatta a témakört. Ekkor a résztvevők kihangsúlyozták, minden megújulás változások sorozatából tevődik össze, tartsanak ki, és merjenek kísérletezni a nők és az anyukák. A sport az egész család közös kikapcsolódása legyen, találjanak ehhez megfelelő mozgásformát, lehetőleg a szabadban. És nemcsak a mozgás, de a zene is, pláne a kettő együtt, sok minden nehézségre gyógyír lehet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK