2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sok kis mozaikból áll össze

2023. március 23. csütörtök, 07:56
Szerző: Antal Lívia
Beköszöntött a tavasz, a természet, a fák, a virágok szinte az egyik pillanatról a másikra életre keltek. Nekünk, embereknek kicsit több időbe telik tavasszal az unalmas téli hétköznapok után újra erőre kapni. Hogyan lehetünk fittebbek és energikusabbak, miként érhetjük el mihamarabb legjobb formánkat? – erről beszélgettünk Monori Krisztina dietetikussal.

Hogy tavasszal mielőbb formába lendüljünk

– Valóban, ahogy éledezik a természet, az emberekben is elkezd ébredezni a vágy a változtatásra, a megújulásra. Télen óhatatlanul többet, nehezebb és kalóriadúsabb ételeket eszünk. Tavasszal a kellemes idő, a hosszabbodó nappalok megteszik hatásukat, szervezetünk reagál, egyszóval könnyedebb ételekre vágyunk. Azt gondolom, ehhez kellő motivációt meríthetünk abból, hogy egyre több friss zöldség és gyümölcs jelenik meg a boltok polcain.

– Szükségünk van emellett vitaminpótlásra?

– Tél végére, a sokszor egysíkú étkezés következtében, különböző vitaminhiányok léphetnek fel. Emiatt szükséges pótolni a D-vitamint, magnéziummal kiegészítve, valamint az omega-3- zsírsavat, amit szintén nem tud szervezetünk előállítani. A tavaszi étrendre való átállásban rendkívül fontos, hogy tápanyagdús, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. Érdemes minden főétkezés mellé zöldséget illeszteni, mert vitaminjaik mellett színanyagaik is jótékony hatással vannak szervezetünkre. Az édesség utáni vágyat gyümölcsökkel csillapíthatjuk. Amennyire csak lehet, kerüljük a süteményeket és az esti tévézés előtti nassolást, ami a fogyás és a nyugodtabb alvás szempontjából is kedvező változtatás. Ugyanígy a fehérjebevitel tekintetében, ha halakat, sovány sertéshúst, csirkehúst és májat fogyasztunk, különféle körettel és sok zöldséggel. Ügyeljünk a napi, kellő mennyiségű folyadékbevitelre is. A cukros folyadékokat tavasszal is mellőzzük.

– Tehát ez a recept, hogy tavasszal a természet mellett magunk is új erőre kapjunk. Mennyire törekedjünk gyors eredményre?

– Semmiképp, bár a bikiniszezon fenyegető közelsége sokakat méregtelenítő, tisztító kúrákba hajt. Óva intenék mindenkit attól, hogy bármilyen drasztikus módszerbe kezdjen, mert az nagyon megviselheti a szervezetet. A testsúlykontroll és az immunrendszer támogatása szempontjából az elmondottakon kívül természetesen fontos, hogy minél többet mozogjunk. Használjuk ki a jó időt, kerékpározzunk, sétáljunk a szabad levegőn. Erre gyakorta csak a hétvégeken van lehetőség. De ezeken a napokon inkább a mozgásból legyen több, mint a bőségesebb étkezésekből.

– Az évszakváltás hatása a tavaszi fáradtságban is megmutatkozik. Mit tehetünk ellene?

– Az évszakváltás megviselheti szervezetünket. Az újratöltődéshez időre van szükségünk, ezért érezhetjük ilyenkor fáradtabbnak magunkat, ami alvászavart is okozhat. Mérsékeljük a kávéfogyasztást, hiszen napi két-három adag után már nincsenek plusz jótékony hatásai. Optimálisan legkésőbb lefekvés előtt nyolc órával igyuk meg az aznapi utolsó adag koffeint, amellyel elkerülhető, hogy éjszaka álmatlanul forgolódjunk az ágyban. Feküdjünk le időben, hogy a hét óra alvás meglegyen. Egyszóval sok kis mozaikból áll össze az, hogy tavasszal mielőbb elérjük legjobb formánkat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK