2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sok mézet a tésztába!

2018. december 12. szerda, 20:19
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Akik a mézes sütemények karácsony hívei, már készítik otthon az illatos, ehető díszeket. Van, aki ebben autodidakta módon és több évtizednyi próbálkozással, de profi szintre jutott. Herczegné Nagy Klára Zalaegerszegen az egyetlen kézműves mézeskalács-készítő. Hobbija révén szépséges alkotások születnek.

A modern formákat szereti

- Családi örökség ez a süteménykészítés?

- Nem, senki sem foglalkozott vele otthon. Én viszont szerettem volna a gyerekeimnek ilyent sütni. Még a receptet is úgy kaptam kölcsön. Ez 22 évvel ezelőtt történt. Aztán jött a kedv meg a rengeteg próbálkozás. A saját hibáimból tanulva sokat fejlesztettem az elkészítési módon. A recept már nem is hasonlít az eredetire. Az még szalalkális volt, amit nagyon nem szerettem.

- A titok elárulása nélkül, mire kell ügyelni a tészta összeállításakor?

- Sok méz kell bele, ügyelni kell a cukor és a méz arányára, meg a tészta állagára és a szódabikarbóna se maradjon ki. Én ragasztáshoz is a díszítő cukrot használom. Színezéshez ételfestéket lehet használni, így az egész dísz ehető. Ki is szárítom a tésztát, így tovább eltartható. Ha pedig jól van csomagolva, akár több évig is dísz lehet, mondjuk a mézeskalácsból készült adventi koszorú. A díszítéshez hagyományos módon zacskót használok.

- Divatos manapság a mézes sütemény?

- Igen, de inkább a modernebb formák.

- Mi számít modernnek?

- Az eredeti mézesformák a szív, a huszár és a ló volt. Ezt is néha készítem, de ez ritka. A modern sütik, több lehetőséget adna a kreativitásra, mind a formát, mind a díszítést illetően. Angyal, óriási falidísz, mécsestartó, házikó, templom, karácsonyfadíszek vagy éppen az újdonság újévi malac.

- Nagyon látványos a karácsonyi keresztszemes mintája. Azért ehhez nagy türelem kell.

- A legnagyobb keresztszemes díszem A/4-es méretű, az anyósomnak készült, több napi munkával.

- Van-e olyan, amit nem tud elkészíteni?

- Nemrégen kértek tőlem mézeskalács labdát, na az nem ment.

- És van-e kedvenc forma?

- A templom, a házikók. Ezt kizárólag saját kedvtelésből készítem. Egy kihívás. Nagyon szeretem a magokkal díszített mézes süteményeket is.

- Jancsi és Juliska háza is menne?

- A sütő mérete korlátozza csak a lehetőségeket. Az olyan nagy házhoz, amibe a gyerekek is beleférnek, már kemence kellene és szigorúan beltérre lehetne csak tenni, mert a nedvességet felszívja a tészta.

- Ön egyedül foglalkozik ezzel a kézműves tevékenységgel a városban. Amolyan helyi „hungarikum”. Tudnak Önről az idelátogatók?

- Készítettem már a város szimbólumait, megye címert vagy a mézfesztivál alkalmával a söjtöri méhészek emblémáját, amelyek akár távolabbi helyre is elkerülhettek. Van, hogy messziről kapok felkérést, de ezeket nehezen tudom teljesíteni.

- Csak karácsonykor alkot?

- Nem, bár ez a főszezon. De húsvétra, anyák napjára, esküvőre, újabban lánybúcsúra is készülnek a mézes süteményeim. Ha hívnak, a gyerekeknek is szívesen tartok játszóházat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK