Vezető hírek
Sok mézet a tésztába!
A modern formákat szereti
- Családi örökség ez a süteménykészítés?
- Nem, senki sem foglalkozott vele otthon. Én viszont szerettem volna a gyerekeimnek ilyent sütni. Még a receptet is úgy kaptam kölcsön. Ez 22 évvel ezelőtt történt. Aztán jött a kedv meg a rengeteg próbálkozás. A saját hibáimból tanulva sokat fejlesztettem az elkészítési módon. A recept már nem is hasonlít az eredetire. Az még szalalkális volt, amit nagyon nem szerettem.
- A titok elárulása nélkül, mire kell ügyelni a tészta összeállításakor?
- Sok méz kell bele, ügyelni kell a cukor és a méz arányára, meg a tészta állagára és a szódabikarbóna se maradjon ki. Én ragasztáshoz is a díszítő cukrot használom. Színezéshez ételfestéket lehet használni, így az egész dísz ehető. Ki is szárítom a tésztát, így tovább eltartható. Ha pedig jól van csomagolva, akár több évig is dísz lehet, mondjuk a mézeskalácsból készült adventi koszorú. A díszítéshez hagyományos módon zacskót használok.
- Divatos manapság a mézes sütemény?
- Igen, de inkább a modernebb formák.
- Mi számít modernnek?
- Az eredeti mézesformák a szív, a huszár és a ló volt. Ezt is néha készítem, de ez ritka. A modern sütik, több lehetőséget adna a kreativitásra, mind a formát, mind a díszítést illetően. Angyal, óriási falidísz, mécsestartó, házikó, templom, karácsonyfadíszek vagy éppen az újdonság újévi malac.
- Nagyon látványos a karácsonyi keresztszemes mintája. Azért ehhez nagy türelem kell.
- A legnagyobb keresztszemes díszem A/4-es méretű, az anyósomnak készült, több napi munkával.
- Van-e olyan, amit nem tud elkészíteni?
- Nemrégen kértek tőlem mézeskalács labdát, na az nem ment.
- És van-e kedvenc forma?
- A templom, a házikók. Ezt kizárólag saját kedvtelésből készítem. Egy kihívás. Nagyon szeretem a magokkal díszített mézes süteményeket is.
- Jancsi és Juliska háza is menne?
- A sütő mérete korlátozza csak a lehetőségeket. Az olyan nagy házhoz, amibe a gyerekek is beleférnek, már kemence kellene és szigorúan beltérre lehetne csak tenni, mert a nedvességet felszívja a tészta.
- Ön egyedül foglalkozik ezzel a kézműves tevékenységgel a városban. Amolyan helyi „hungarikum”. Tudnak Önről az idelátogatók?
- Készítettem már a város szimbólumait, megye címert vagy a mézfesztivál alkalmával a söjtöri méhészek emblémáját, amelyek akár távolabbi helyre is elkerülhettek. Van, hogy messziről kapok felkérést, de ezeket nehezen tudom teljesíteni.
- Csak karácsonykor alkot?
- Nem, bár ez a főszezon. De húsvétra, anyák napjára, esküvőre, újabban lánybúcsúra is készülnek a mézes süteményeim. Ha hívnak, a gyerekeknek is szívesen tartok játszóházat.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Megemlékeztek az Európa Napról az Európa térenMi az a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel?Tízezer az álomhatárZalában közel 2800-an érettségiznek Tánc világnapi találkozóTungsram leépítésekHalálos tűz BoncodföldénGimnáziumi rangsor - 2022Átvette megbízólevelét Vigh LászlóDK: Az újratervezés időszaka jön -
rovatunk hírei
Rajzban, szóban az energiatudatosságrólFélelmek ellen Toszkán álmokkalGyermekrajzai nemzetközileg is elismertekIzgalmas vonaljátékok, magányos figurákStart előtti tészta partySzínes, abszurd, mégis szerényKoszorúzás és faültetés Ho Si Minh szobránálCzobor Mátyás szobra a ligetbenKinyitott a Göcseji MúzeumA közösen megélt pillanatok top 10
Földön, vízen, levegőbenNégycsillagos konferenciahotel épülhet az MMIK helyénBunkertúra Lovászi alattVégzős diákokat jutalmaztakÁVH székházból börtönmúzeumÚj eljárás, új szívritmus-szabályozóvalNem szerették, ezért csodálatra vágyikMinőségellenőrHalálos tűz BoncodföldénNővérszoba újratervezve