Vezető hírek
Csokicsodák a VMK-ban
Józsa Zsuzsa, programszervező, közművelődési szakember érdeklődésünkre elmondta: tizenkét kiállító, húsz standdal vett részt az eseményen. Délelőtt főleg gyerekprogramok, délután pedig szakmai bemutatók várták a közönséget. A muffin-díszítés technikáival és különféle csokoládé-desszertek készítésével is meg lehetett ismerkedni. A cél az volt, hogy a CsokoláDays rendezvényen ne csak a városban fellelhető csokoládékkal találkozhassanak a betérők. Ezért különleges kézműves bonbonokat, grillázsból készült édességeket, ízletes, csokival bevont drazsékat, valamint csokigyurmát is kóstolhattak és vásárolhattak mindazok, akik szombaton és vasárnap ellátogattak a Keresztury VMK-ba.
Első alkalommal szerveztek Édesség Napokat
A betérőket csokiszökőkút várta
Ottjártunkkor épp az amatőr tortaverseny zsűrizése zajlott. Balaicz Zoltán polgármester, Lukács Zsanett és Juhos József cukrászmesterek társaságában értékelte az elkészített tortacsodák küllemét. A megmérettetésre tizenkilencen neveztek, összesen huszonhat tortával. A zsűri döntése alapján Sümegi Vivien csoki-eper mousse tortája bizonyult a legjobbnak. A versenyen ezenkívül „hagyományos torta” és „legkreatívabb torta” kategóriában is hirdettek egy-egy győztest, valamint polgármesteri különdíj is született.
Kézműves bonbonokból sem volt hiány
Na, de mi is az a csokoládé? A kérdés persze furának hangzik, ám szakmai szempontból igenis létezik rá pontos fogalmi meghatározás. Juhos József, Budapestről érkezett cukrászmester (aki a híres Gundel étterem és Gerbeaud kávéház cukrásza is volt) az Eszterházy-torta készítése közben néhány műhelytitokba is beavatta a hallgatóságot. Csokoládé az, ami 50 százalék feletti kakaótartalommal rendelkezik. Így azok a tejcsokik, amiket az üzletek polcain kapni lehet, jórészt nem nevezhetők csokoládénak. A szakember beszélt a cukrászat és a csokoládékészítés egyik legfontosabb mozzanatáról, a temperálásról is. Ez annyit jelent, hogy ahhoz, hogy megfelelően lehessen dolgozni a csokival (ami étcsokoládé), mindenekelőtt fel kell azt melegíteni 47-50 Celsius fokra, majd attól függően, hogy mit készítünk belőle, visszahűteni 26-30 fok körüli hőmérsékletre. Bonbonkészítéshez a 30 fok az ideális hőmérséklet.
Sümegi Vivien a nyertes tortával
A cukrász azt is elárulta, hogy Magyarország nagy csokikedvelő ország, ám inkább a tejcsokit részesítik előnyben az emberek, aminek viszont sokszor nincs meg a megfelelő kakaótartalma. Torták, desszertek, valamint díszítések esetében mindig vannak trendek is, amik beszivárognak az országba. Eddig a makaron volt a menő, mostanában viszont az eklerfánk népszerű. Sokszor ugyanis a francia divatot követik a cukrászatok. A mester szerint az nem mindig jó, ha az egész ország egy trend után megy; annál is inkább, mert kiváló hazai torták és édességek (somlói galuska, Rákóczi-túrós, Eszterházy-torta) vannak. Ezeket kellene jól elkészíteni! Az Édesség napokon többek között ennek rejtelmeibe is beavatták a látogatókat a szakemberek.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Épül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcábanForgalmi akadály van a 74-es úton, Nekeresd közelében Még lehet jelentkezni a Keresztury SzavalógáláraMűszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatán -
rovatunk hírei
Gasztroséta HévízenHódolat a fénynek - VESZELI LAJOS festőművész kiállításaDrabik István és Drabik Tamás - kiállításEsküvői Nyílt Nap 2025.Évköszöntő Szekeres Adrienn koncertVILÁGJÁRÓ - Észak-Amerika nemzeti parkjaiXII. Újévi KoncertZalaegerszegi Szilveszter 2024.Varázskör Júlia bölcsőjénél III.Téli szünidei matiné a Mindszentyneumban top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése