2020.06.04., csütörtök - Bulcsú Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csokicsodák a VMK-ban

2018. március 05. hétfő, 10:05
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Tortaköltemények, bonbon-csodák, csokoládéhegyek várták a hétvégén az érdeklődőket a Keresztury VMK-ban. Az intézmény első ízben rendezett Édesség Napokat – nemcsak kicsiknek.

Józsa Zsuzsa, programszervező, közművelődési szakember érdeklődésünkre elmondta: tizenkét kiállító, húsz standdal vett részt az eseményen. Délelőtt főleg gyerekprogramok, délután pedig szakmai bemutatók várták a közönséget. A muffin-díszítés technikáival és különféle csokoládé-desszertek készítésével is meg lehetett ismerkedni. A cél az volt, hogy a CsokoláDays rendezvényen ne csak a városban fellelhető csokoládékkal találkozhassanak a betérők. Ezért különleges kézműves bonbonokat, grillázsból készült édességeket, ízletes, csokival bevont drazsékat, valamint csokigyurmát is kóstolhattak és vásárolhattak mindazok, akik szombaton és vasárnap ellátogattak a Keresztury VMK-ba.

Első alkalommal szerveztek Édesség Napokat

A betérőket csokiszökőkút várta

Ottjártunkkor épp az amatőr tortaverseny zsűrizése zajlott. Balaicz Zoltán polgármester, Lukács Zsanett és Juhos József cukrászmesterek társaságában értékelte az elkészített tortacsodák küllemét. A megmérettetésre tizenkilencen neveztek, összesen huszonhat tortával. A zsűri döntése alapján Sümegi Vivien csoki-eper mousse tortája bizonyult a legjobbnak. A versenyen ezenkívül „hagyományos torta” és „legkreatívabb torta” kategóriában is hirdettek egy-egy győztest, valamint polgármesteri különdíj is született.

Kézműves bonbonokból sem volt hiány

Na, de mi is az a csokoládé? A kérdés persze furának hangzik, ám szakmai szempontból igenis létezik rá pontos fogalmi meghatározás. Juhos József, Budapestről érkezett cukrászmester (aki a híres Gundel étterem és Gerbeaud kávéház cukrásza is volt) az Eszterházy-torta készítése közben néhány műhelytitokba is beavatta a hallgatóságot. Csokoládé az, ami 50 százalék feletti kakaótartalommal rendelkezik. Így azok a tejcsokik, amiket az üzletek polcain kapni lehet, jórészt nem nevezhetők csokoládénak. A szakember beszélt a cukrászat és a csokoládékészítés egyik legfontosabb mozzanatáról, a temperálásról is. Ez annyit jelent, hogy ahhoz, hogy megfelelően lehessen dolgozni a csokival (ami étcsokoládé), mindenekelőtt fel kell azt melegíteni 47-50 Celsius fokra, majd attól függően, hogy mit készítünk belőle, visszahűteni 26-30 fok körüli hőmérsékletre. Bonbonkészítéshez a 30 fok az ideális hőmérséklet.

Sümegi Vivien a nyertes tortával

A cukrász azt is elárulta, hogy Magyarország nagy csokikedvelő ország, ám inkább a tejcsokit részesítik előnyben az emberek, aminek viszont sokszor nincs meg a megfelelő kakaótartalma. Torták, desszertek, valamint díszítések esetében mindig vannak trendek is, amik beszivárognak az országba. Eddig a makaron volt a menő, mostanában viszont az eklerfánk népszerű. Sokszor ugyanis a francia divatot követik a cukrászatok. A mester szerint az nem mindig jó, ha az egész ország egy trend után megy; annál is inkább, mert kiváló hazai torták és édességek (somlói galuska, Rákóczi-túrós, Eszterházy-torta) vannak. Ezeket kellene jól elkészíteni! Az Édesség napokon többek között ennek rejtelmeibe is beavatták a látogatókat a szakemberek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK