2022.11.29., kedd - TaksonyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Turizmusfejlesztés a Festetics-örökségre felfűzve

2018. május 10. csütörtök, 18:10
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Keszthely idegenforgalmára jelenleg legnagyobb hatással a Helikon Szálló újjáépítés miatti bezárása van. A Balaton, a Hullám, a VIA hotelek korábbi években történő becsukása után, mindez a vendégszámban jelenthet majd erős csökkenést. Keszthely szerencsére már nem csak kizárólag a nyári hotelvendégekből él. Több olyan vonzerőt egyesít magában, melyek külön-külön is érdemesek a látogatásra, s Balaton éllovasává teszik.

Keszthely az időjárástól függetlenül a Balaton egyik legkedveltebb üdülőhelye, s minden lehetőséggel rendelkezik ahhoz, hogy a közeljövőben az eddigi két hónapos szezon 4-5 hónaposra hosszabbodjon – összegzett Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezető igazgatója, akitől elöljáróban a Festetics-örökség Program helyzetéről érdeklődtünk.

– A munkánk célkeresztjében már nem is igen a marketingtevékenység, hanem inkább a termékfejlesztés áll. A legalapvetőbb a Festetics-örökségre fölfűzött turisztikai termékkategória megteremtése, a családbarát idegenforgalmi termékek megjelenítése, illetve a kerékpáros turizmus infrastruktúrájának modernizálása. Több fejlesztési ötlet papíron van, de az átütő, nagy durranás még várat magára. A Festetics-örökség program akkor lesz a turisták számára eladható, ha már nem csupán egy lenyűgöző kastélylátogatást, egy tavernás borvacsorát, egy szép-kilátós kerékpártúrát, egy gyógytavi csobbanást jelent, hanem a négyet együtt. Élményszerűen, hálózatba kapcsolva, igényes kialakítással egy termékstruktúrába belecsomagolva.

A Festetics-márkanévvel propagált „térséglátogató” termék évszakfüggetlenül jelenthet magas színvonalú turisztikai programcsomagot. Eddig több nekifutás történt már, de a termék gyümölcse most kezd érni. A programban részt vevő partnerek Magyarországon szinte egyedülálló módon, külföldi jó gyakorlatokra rímelve, egyre rugalmasabban képesek a közös gondolkodásra, a közös termékértékesítésre, a hálózatba szerveződésre. A legújabb próbálkozás már a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös projekt kivitelezése lesz. Ebben az összehangolt infrastruktúrafejlesztés, és a közös értékesítési rendszer kidolgozása a legfontosabb feladat.

– Mi a helyzet a helyi strandokkal?

– A strandok egyik nagy hibája az iszaposodás. A vízminőség ugyan jó egy évtizede biológiailag, kémiailag kifogástalan, de esztétikai szempontok is fontosak a fürdőzők számára. Vízügyi szakemberek már régen megállapították, hogy a Balatonnak van egy természetes vízkörforgása, amelyhez kapcsoltan a keszthelyi öböl jut iszaplerakó szerepbe. A szakemberek is szükségesnek mondják az öböl fürdőhelyein a temérdek pénzt felemésztő kotrást. Erre eddig nem sikerült pénzügyi forrást találni, sőt a közeljövőben is kevés a remény.

A strandokon eddig végbevitt és mostanság már startolt kényelmi és attrakciófejlesztő beruházások rendkívül fontosak, de nem elégségesek. A strandok három hónapnál hosszabb ideig is használhatóak lennének, ha célirányos modernizálásban részesítenék azokat. A szélvédett, esetleg fűthető, kulturált öltözőhelyiségekre éppúgy szükség lenne, mint meleg vizes szolár tusolókra. A szigligeti Szauna-ház mintájára olyan strandszezon hosszabbító attrakciók kellenének, amik a főidényen kívül is életet vinnének az elő –és utószezont élvező turisták életébe. Hasonló fejlesztéseket el lehet képzelni a Sziget-fürdővel kapcsolatban is. A strandok a legfontosabb színterei a családbarát termékfejlesztéseknek is.

– Mi a helyzet a keszthelyi szálláshelyekkel?

– Július elejétől augusztus végéig már nemigen lehet magánszálláshelyen, vagy panzióban szobát foglalni. A Helikon Szálló bezárásával, illetve a Via Hotel kiesésével a magánszállásadók előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, az új négycsillagos Helikon Hotel és az öt csillagos Via Hotel viszont már másfajta vendégkörre épít majd. Mindezzel Keszthely nagyot fog előre lépni a balatoni fürdővárosok rangsorában, vetélkedésében. A magánszálláshelyek töltését mára szinte teljes egészében a szállásközvetítő internetes portálok vették át. Szálláshelyfoglalásra a két nagy, biztonságos, booking rendszerű portált használja a turisták háromnegyede. A szálláshely forgalmazó portáloknak van egy vendégértékelési rendszerük. Már csak emiatt sem lehet azt megtenni, hogy nem a webhelyre feltöltött minőséget kínáljuk. A vendégek kívánságait, elvárásait egyre inkább teljesítenie kell annak, aki visszatérő turistákat szeretne.

A szállásadónak elemi érdeke, hogy róla előnyös értékelést írjanak, mert a jó pontszámú szálláshely előbbre sorolódik a netes találati listán, sőt külön marketing akcióba vonódik. Mostanra nagy érték lett a megbízhatóság. Az a tárgy, illetve szolgáltatás legyen a feltöltött fotón, ami az életben is a szálláshely része. A minőségbiztosítással nem rendelkező, hosszú távon is szobáztatásból keresményt remélőknek kötelező lett a tisztesség, a megbízhatóság, a pontosság, az ígéret megtartása, a vendég kívánságainak teljesítése. A hévízi és a keszthelyi szobáztatás érdekképviseleti rendszere nagyban különbözik. A fürdővárosban jobbára nyolc hónapos fő jövedelmi forrás a szobakiadás, Keszthelyen viszont kéthavi, pénzkiegészítő, nyári mellékkereset, illetve mellékfoglalkozás. Előbbi gyógyhelyen a profizmus sokkal jobban feltalálható.

Vannak örömteli jelei annak, hogy az elő- és utószezon is egyre telítettebb. Az üdülésre készülők már nem az „ahogy esik, úgy puffan” elvet követik, hanem előre, gondosan eltervezett menettervet akarnak megvalósítani. Nagyon sikeresek, és marketing szempontból értékesek a tavaszi – őszi tömegsport rendezvények, nem mellesleg vendégéjszaka számot is generálnak a holtszezonban. Az őszi és tavaszi szezonban is egyre nagyobb számban bérelnek, vagy hoznak magukkal kerékpárt, Keszthely az eddigi és tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a Dunántúl egyik turisztikai kerékpáros centruma lehet. Továbbra is fő cél a város-, rendezvény- és múzeumlátogató vendégek megnyerése, akiknek egyre több aktív programot is ki tudunk ajánlani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK