2022.07.07., csütörtök - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Restaurálták a levéltár bejárata feletti szoborcsoportot

2019. június 24. hétfő, 20:33
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A felújítás alatt álló kvártélyházat takaró állványzat hálója mögé a napokban visszakerült a keleti homlokzati timpanont díszítő megyecímer és az azt körbefogó két női alak.

A restaurálást végző Tompa János Csaba szobrász elmondta: a XIX. századi keletkezésű, a levéltár bejárata felett található szoborcsoport eléggé romos állapotban volt már. Korábban történt rajta - nem teljesen szakszerű - javítási munka, mert felületi sérülések voltak a díszen, és omladozott is.

Újjászületett a címer és a női alakok

Tompa János Csaba

Az eredeti műkő teljesen szétesett, ezért ennek alapján készült el újra a címer. A korabeli címerekre jellemző jelképek találhatók a két női alakon, így olajág, búzaköteg, nyírfaág - tette hozzá a felújítást végző művész. 

Egyedi gipszminta alapján, szilikon öntőformában, szálerősítéses finom betonból készült el újra a műalkotás, mely a remények szerint időtállóbb lesz mint az eredeti volt. Az alkotó elmondta: jól sikerült az öntvény, egy hét száradás után érkezhetett Győrből a megyeszékhelyre a mű. Az egész alkotási folyamat egy hónapig tartott. A szoborcsoport az eredetivel szinte teljesen megegyező, kisebb praktikus változtatások történtek, illetve a hiányzó részeket a fantázia és szakmai tudás, az ikonográfiai szabvány alapján kellett pótolni.

Teljesen megújultak a nőalakok

Tompa János Csaba frissen végzett képzőművész a kortárs művészet elkötelezettje, de a történelmi korokat is kedveli: kedvence a barokk korszak. Végzettségéhez szakmailag kapcsolódik a szoborrekonstrukciós munka, a zalai megyecímer után a kaposvári Csíky Gergely Színház épületének esetében kapott megbízatást. Foglalkozása meglehetősen ritka, így az egész ország területén találkozhatunk munkáival.

Visszahelyezték a szoborcsoport elemeit a kapuzat fölé

A címerrel együtt visszakerültek a restaurált oroszlán fejek is a kvártélyházi épületegyüttes Széchenyi térre néző homlokzatára, és néhány új váza is, Halmai Zoltán munkájának köszönhetően. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK