2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megnyílt a 27. GébArt-i művésztelep

2018. augusztus 01. szerda, 18:59
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Huszonhetedik alkalommal nyílt meg a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. A Kézművesek Házában rendezett kéthetes alkotótáborban hat művész vesz részt. Zalaegerszeget, a tábort vezető Budaházi Tiboron kívül, Tánczos György festőművész képviseli.

A művésztelep vezetése idén József Attila egyik verssorát választotta mottóul: „a mindenséggel mérd magad”. Az alkotók e téma köré építik fel itt készülő műveiket. Mint azt a művészeket köszöntő Vadvári Tibor alpolgármester elmondta: sokféle ötlet meríthető a fenti idézetből, ami azt jelzi, hogy az eddigiekhez hasonlóan sokszínű műveket hagynak majd itt a résztvevők. Annál is inkább, mert a GébArt-i művésztelepre mindig is a változatosság volt jellemző; legyen szó stílusról, anyaghasználatról, vagy tematikáról. Érdemes lenne az elmúlt három évtized munkáit egyszerre megnézni, hogy lássuk, melyik évtizedben éppen mi foglalkoztatta az alkotókat és milyen irányvonalak uralkodtak a képzőművészetben a hazai és nemzetközi színtéren – fogalmazott az alpolgármester.

Alkotások a mindenséggel mérve

A tábor résztvevői; néhány formálódó alkotással

A tábor nyitónapján a sajtónak is bemutatkoztak az idei alkotótábor résztvevő. Az eredetileg erdélyi születésű Alexandru Crisán festőművész Svájcból érkezett, és azt vallja, hogy a művészetet nem lehet kényszerből csinálni. Ahogy egyre idősebb lett, egyre kételkedőbbé is vált a dolgok iránt, ami alkotásaiban is visszaköszön. A győri Csizmadia István festőművész több kontinensen is kiállította már műveit. 1969 óta foglalkozik festészettel, immár nyugdíjasként. Képein az ember belső érzésvilágát, jellemét igyekszik megmutatni.

Szőcs Géza Sopronból érkezett, de Nyíregyházán nőtt fel. Eredetileg erdőmérnöknek tanult, ám grafikus lett. Az 1990-es évek óta jár művésztelepekre, így ismerkedett meg Budaházi Tiborral is. Úgy véli, hogy az alkotótáborok arra jók, hogy a művészek inspirálódjanak és egymástól tanuljanak, hogy aztán a látottakat később saját műveikbe is beépíthessék. A miskolci születésű, de jelenleg Budapesten élő Sütő Róbert a tábor legifjabb tagja: 2003-ban végzett a „Képzőn”. Fest, zenél, és fotózással is foglalkozik. A Caffart Képzőművészeti Egyesület tagjaként, képei 2017-ben már láthatóak voltak Zalaegerszegen, egy csoportos tárlat keretében.

A résztvevő művészeket Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Házának vezetője is köszöntötte

A táborban a helyi alkotókat Tánczos György, az Ady-iskola művésztanára képviseli, aki húsz évvel ezelőtt költözött Zalaegerszegre. Mégpedig a GébArt-i művésztelep egyik korábbi vezetőjének, Horváth M. Zoltánnak az invitálására, akit a Pécsi Egyetemről ismert. Nagyméretű – sokszor régi fotográfiák inspirálta – műveit már többször láthatta a helyi közönség.

Még üresek a felületek, de a művésztelep idei témája sokféle megoldást szülhet

Budaházi Tibor festőművész úgy nyilatkozott: ajándék, hogy immár négy éve vezetheti a Gébárti-tó partján működő alkotótábort. Olyan művészeket igyekszik meghívni évről évre, akiknek munkái érdemesek arra, hogy gazdagítsák az értékes és nagyon összetett GébArt-i gyűjteményt.

A művésztelep augusztus 10-én zárul.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK