2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Stilizált, sokszínű Emlék-képek

2017. augusztus 15. kedd, 14:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A tárlat megnyílt, ami viszont azt jelzi, hogy bezárt a 26. alkalommal megrendezésre kerülő GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. A festészeti alkotótáborban az „Emlék-képek” kerültek fókuszba; idén ugyanis ez volt a hívószó.

A Kézművesek Házában hat festőművész dolgozott az elmúlt hetekben – köztük a tábort három éve vezető Budaházi Tibor, és a Zalaegerszeget idén képviselő Szényi Zoltán. A legtávolabbról Tarciso Viriato érkezett, aki brazíliai, ám folyamatosan járja a világ különböző művésztelepeit. Korábban már volt Magyarországon is. Hegyeshalmi László Veszprémből, Kántor József Bajáról, Kőrösi Papp Kálmán pedig Budapestről érkezett a Gébárti-tó partjára, hogy emlékeik közül felelevenítsenek néhányat… a festészet nyelvén.

Budaházi Tibor, Szényi Zoltán és Tarciso Viriato

Bezárt a 26. GébArt-i alkotótábor

Vászonra és garázsfalra egyaránt születtek alkotások, sőt néhány szobor is készült elhasznált tárgyakból. Az emlékképek főleg hangulatokból, és az azokat megjelenítő színekből, stilizált formákból, inkább nonfiguratív jelzésekből tevődtek most össze. Persze azért készültek figurálisabb művek is, de ezekre is inkább a sejtelmesség, mint a reális ábrázolás direktsége volt jellemző.

Ahogy azt a zárókiállítást megnyitó P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet folyóirat szerkesztője is elmondta: gazdag és sokszínű anyag született a két hét alatt, hiszen nagyon különböző felfogású és stílusú alkotó gyűlt össze a Kézművesek Házában. Ez mindig is jellemzője és pozitívuma volt a GébArt-i művésztelepnek, mely nemcsak az elmúlt 26 év miatt érdemel országos figyelmet, hanem tartalmi elemei miatt is. Festészet, grafika, kerámiaművesség, szobrászat, sőt fémszobrászat is megjelent itt az elmúlt évtizedekben.

A színek és formák nyelvén kommunikálnak

A szakember szerint a művésztelep egyik legfontosabb értke éppen az a 27 monumentális térplasztika, ami a Kézművesek Háza melletti szoborparkban található. Az itt felállított művek az egykori fémszobrászati alkotótáborban zajló magas színvonalú munkát jelzik. Kár, hogy sok alkotás a vandalizmus és az amortizáció áldozata lett; jó volna felújítani a művészeti parkot.

P. Szabó Ernő szerint GébArt egy nagyon jó lehetőség a művészek közti párbeszédre, és a kísérletezésre. Annál is inkább, mert az alkotók sokat tanulhatnak egymástól egy-egy tábor alkalmával.

A tábor résztvevői P. Szabó Ernővel és Gecse Péterrel (középen)

A művésztelep zárásaként Gecse Péter alpolgármester elmondta: a város a jövőben is támogatni szeretné az alkotótábor munkáját, hiszen szép múltra tekint már vissza a nemzetközi művésztelep.  Az elmúlt 26 esztendőben 22 nemzet 120-nál is több művésze fordult meg Zalaegerszegen. És bár a közös nyelv nem mindig adott a táborlakók között, a színek és a formák nyelve segít megtalálni a közös hangot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK