2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

2022 tavaszán nyithat az uszoda

2021. január 21. csütörtök, 17:19
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Elérte az 50 százalékos készültségi fázist a zalaegerszegi uszodaépítés. A beruházás aktuális állapotát helyszíni szemlén tekintették meg az érintettek. Az előrehaladását jól jelzi, hogy néhány hete már láthatóak azok a kék színű homlokzati panelek, melyek az épület és az utcakép hangulatát is meghatározzák majd a jövőben.

Elkészültek a legfontosabb szerkezeti elemek, medencék

A sajtóbejáráson Balaicz Zoltán polgármester felidézte az új fedett uszoda és városi strand tervezésének előkészületeit. Mint fogalmazott: a korábbi üzemeltető 2011-ben zárta be a strandot, de az uszoda még hosszú évekig zavartalanul működött. Azonban már ekkor megfogalmazódott az igény, hogy a belvárosi stand leendő újranyitása mellett jó volna felújítani a város fedett uszodáját is. 2014-ben a polgármester még ez utóbbi – a jelenlegi beruházásnál jóval szerényebb – célokat fogalmazta meg. 2015-ben azonban a Modern Városok Program lehetőséget adott arra, hogy egy nagyobb épületkomplexum létesüljön a Göcseji-Mártírok-Botfi- és Ady utcák által határolt területen. 

A városi uszodafejlesztés legfontosabb elemei között egy 10 pályás, 25x50 méteres medence és egy 10x16 méteres tanmedence szerepel, valamint kialakításra kerül egy 250-300 férőhelyes lelátó. Mindezekkel regionális versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz az új létesítmény. Nyaranta pedig egy 16x25 méteres medence és kültéri vizes játszótér jelent felfrissülést a strandolók számára. A 9 és fél milliárd forintból megvalósuló új intézmény 2022 tavaszán nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.

Az új városi strand és fedett uszoda nemcsak a zalaegerszegiek igényeit szolgálja, hiszen a szűken vett régió egyik legnagyobb uszodája lesz – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Hozzátette: az a cél, hogy a zalaegerszegi járásban élő gyerekek 8. osztályos korukig megtanuljanak úszni. Szeretnék, ha a rendszeres úszásoktatás már az óvodás korosztálynál megkezdődne. Az építkezéssel kapcsolatban megjegyezte: az új épületkomplexum már ez év végére elkészül, de mivel több hónapos próbaüzemre lesz szükség a nyitás előtt, a nagyközönség csak jövő év tavaszától használhatja majd az uszodát. Remélhetőleg addig a járványnak is vége lesz.

A térség önkormányzati képviselője, Bali Zoltán elmondta, hogy az uszodafejlesztéssel tulajdonképpen a környező utcák és terek is megszépülnek. A Mártírok úti főbejárat előtt 51 férőhelyes parkoló létesül, a Göcseji út felől két új buszmegállót alakítanak ki, az Ady utcai szakaszon további 21 új parkoló várja az autósokat. A Botfy utcában továbbra is megmarad a párhuzamos parkolás lehetősége. A tervek között szerepel továbbá a közeli Rózsák terének megújítása is.

Az uszodafejlesztés első és második ütemtervével kapcsolatban Gecse Péter alpolgármester, projektfelelős elmondta: a beruházás jelenleg 50 százalékos készültségi fokon van, ami mérföldkőnek számít. Az építkezésnek már eddig is voltak emblematikus elemei, például a régi uszodaépület bontása, az alapkőletétel, vagy a bokrétaünnepség. Az első ütemben elkészült a külső, 25 méteres strandmedence, melyet ideiglenesen sátorral fedtek be. 2020 nyara óta ez tölti be a – szintén ideiglenes – uszoda funkciót. A második ütem részeként történt meg az egykori épület bontása és az új komplexum szerkezeti elemeinek kialakítása. De elkezdődött a parkolók és a buszvárók kiépítése, valamint a strand fogadóépületének felújítása is.

Jelenleg zajlanak a tanmedencét is magába foglaló uszodaépület gépészeti, hőszigetelési és villamossági munkái, valamint a homlokzati panelek és függönyfalak építése, illetve a tető üvegezésének előkészítése. 

A sajtóbejáráson az is kiderült, hogy Németh János keramikusművész „A víz mitológiája” című reliefje (mely évtizedekig a régi uszoda falának ékessége volt) a főbejáratnál kap helyet. A dombormű – új struktúrában felhelyezve – a fogadótér dísze lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK