2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2018. február 24. szombat, 12:20
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek február 23-án Zalaegerszegen. A hangversenyteremben rendezett ünnepséget a városi önkormányzat szervezete, ehhez csatlakozott a POFFOSZ helyi szervezete, az emlékmúzeumban rendezett filmvetítéssel és beszélgetéssel.

Országgyűlési határozat alapján 2000 óta emlékezünk állami szinten a kommunista rendszer áldozataira, és a sötét évek szenvedéseire. Február 25-e a hivatalos emléknap, mert 1947-ben ezen a napon hurcolták el jogellenesen a kommunistákkal szembeni kiállása miatt Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit mentelmi joga ellenére 8 évig tartottak aztán szovjet börtönben.

Zalaegerszegen az időjárási viszonyok miatt az idén nem a Kosztolányi úti emlékműnél volt a megemlékezés, hanem a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Itt került sor jelképes gyertyagyújtásra, Bali Zoltán képviselő beszédét követően. A képviselő a XX. század második felének sötétségbe borulását ismertette a felszámolt demokráciától a tisztogatásokon, sokak földönfutóvá tételén, a halálos áldozatokon, a testileg-lelkileg megnyomorított áldozatokon és így áldozattá váló családjaik, szeretteik nehéz sorsán keresztül. Megemlítette, hogy a magyar nép ebben az időszakban, akárcsak más nehéz történelmi korok idején ütköző pont volt kelet és nyugat között. S a diktatúra legyőzésében akkor is, mint más nehéz történelmi helyzetekben a hazaszeretet, a hazához kötődés volt a döntő.

- Minket is ez kell, hogy vezessen, a felelős történelem ápolás és a következő nemzedék nevelése során. S hogy mi értelme van a múlt felidézésének? – tette fel a kérdést. – A múlt bennünk él, akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Felelősségünk van tehát a múlt megismerésében, mely a jelen eseményeivel összefügg.

A Műsorban verssel közreműködött Nagy Barnabás, aki Faludy György és Nagy László ideillő költeményeit adta elő. Majd rendhagyó módon Kádár Jánosról, a diktatórikus rendszer meghatározó alakjáról vetítettek filmet. A megemlékezés a Kommunizmus Áldozatainak Emlékmúzeumában folytatódott a POFOSZ Zala Megyei Szervezetének rendezésében.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK