2022.12.01., csütörtök - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A rendszerváltozás oszlopa

2020. október 02. péntek, 16:37
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
30 éve Szabadon – Amit lebontottunk címmel adtak át egy úgynevezett Hypercube oszlopot a színház előtti Ruszt József téren. A nagyméretű installáció a rendszerváltozás 30. évfordulójára emlékezik, különös tekintettel a zalaegerszegi eseményekre.

A helyi eseményeket mutatja be az installáció

A helyi események közül a Lenin-szobor "becsomagolása" is az oszlopra került

Az országos programsorozat részeként tizennyolc városban kerülnek felállításra hasonló oszlopok, melyek az adott település 1989-90-es eseményeit idézik fel. A zalaegerszegi avatással egybekötött szabadtéri sajtótájékoztatón László Bernadett, a Terror Háza Múzeum kutatója többek között elmondta: Magyarország kormányának döntése értelmében 2019. március 15-től 2021. június 19-ig tart a rendszerváltozás éveit felidéző programsorozat. Ennek keretében, a „30 éve Szabadon” Emlékbizottság támogatásával, különféle kulturális és közéleti eseményekre, kiállításokra kerül sor szerte az országban. A projekt része a Hypercube-ok felállítása is, melyeknek többek között az a célja, hogy a rendszerváltozás után született korosztályokat tájékoztassa az 1989-90-es időszak főbb történéseiről.

Berzsenyi Andre, dr. Gyimesi Endre, László Bernadett és Lovass Tibor moderátor a sajtótájékoztatón

A kutató kiemelte: a szabadság nem úgy hullott az ölünkbe harminc esztendővel ezelőtt. Kellett ehhez azoknak a tíz-és százezreknek a támogatása, bátorsága, akik a diktatúra utolsó éveiben ki mertek menni az utcákra, és tüntettek a rendszer ellen. Fontos szerepe volt nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki megmozdulásoknak is. A szabadtéri kiállítás a nagyobb városokban épp erre hívja fel a figyelmet, de azért néhány országos eseményről (Nagy Imre újratemetése, első szabad választások, taxisblokád) is hírt ad az oszlop.

A zalaegerszegi installáció felidézi az egykor a Platán soron álló Lenin-szobor 1990. március 18-i „becsomagolását”, amit az MDF helyi szervezete kezdeményezett. Ezenkívül az 1989-es március 15-i ellenzéki megemlékezés és a helyi független sajtó (ZTV és Zala Press című napilap) létrejötte kerül fókuszba. Az itteni eseményekről dr. Gyimesi Endre történész, volt polgármester beszélt a sajtótájékoztatón. A fentieken kívül szólt többek között a pártok helyi szervezetinek megalakulásáról. A Magyar Demokrata Fórum 1988 novemberében, a Fidesz 1989 februárjában, a Szabad Demokraták Szövetsége pedig 1989 májusában jött létre a városban.

 

Október végéig látogatható az installáció

Az installáció avatásán részt vett az azt megálmodó Perfect Média irodavezetője, Berzsenyi Andrea is, aki elmondta: október 31-ig látható a színház előtti téren az oszlop. Ez idő alatt a témához kapcsolódó kiadványokkal arra szeretnék ösztönözni az iskolákat, hogy egy-egy szabadtéri óra keretében minél több diák nézze meg a kiállítást.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK