2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egészséges táplálékkal és vitaminokkal

2020. március 29. vasárnap, 16:14
Szerző: Antal Lívia
A koronavírus-fertőzés leginkább az idősebb korosztályt veszélyezteti, de kortól függetlenül azokat is, akik valamilyen krónikus megbetegedésben, többek között szív- és érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvednek. A járványügyi helyzetben az egészséges táplálkozás jelentősége rendkívül megnő, tehát még inkább oda kell figyelni táplálékaink helyes megválasztására. Monori Krisztina dietetikussal beszélgettünk minderről.

Erősítsük meg immunrendszerünket

A krónikus betegségekkel élőknek egyrészt nem kielégítő az általános egészségi állapotuk, hiszen a normális testműködés fenntartásában hiányt szenvednek, ami miatt sokuk immunrendszere is jobban próbára van téve. Ebben a járványveszéllyel terhelt időszakban éppen ezért mindent meg kell tenni az egészséges táplálkozás érdekében, vagyis ki kell aknázni azokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, színanyagokat, amelyek táplálékainkban rejlenek. Továbbra is a növényi alapú táplálkozás előnybe részesítését javaslom, nemcsak a krónikus betegségekben szenvedők számára. Azaz arra törekedjünk, hogy ételeink kétharmadát a növényi eredetű élelmiszerek tegyék ki. Ezt egészítsük ki jó minőségű fehérjeforrásokkal, mely tekintetben ne feledkezzünk meg a halételekről sem. Ugyanígy nagyon fontosak a jó zsíradékforrások, amelyekhez a már említett halféleségek fogyasztásával is hozzájuthatunk. A használandó alapanyagok között megemlítendő még az olívaolaj és a kókuszolaj. Mind a cukorbetegek, mind a szív- és érrendszeri betegek esetében a szénhidrátfogyasztás nagyon sarkalatos kérdés, miután mindkét megbetegedés kedvezőtlenül hat az érrendszer állapotára. Ezért, amennyire lehet, kerüljük a cukor tartalmú ételeket, a szénhidrátbevitel legnagyobb részét inkább a keményítőforrások – rizs, barnarizs, köles, hajdina, édesburgonya, kovászolt kenyér, teljes kiőrlésű termékek – alkossák.

(A fotó illusztráció)

– A mozgás jelentőségét sem lehet elégszer hangsúlyozni.  Aki most akar nekiállni sportolni, a kijárási korlátozás miatt ezt talán nehezebben tudja a szabadban megoldani. 

– De mindenképp próbálkozzon, ha más módot nem lát erre, akkor bent. A kijárási korlátozással valóban beszűkültek a sportolási lehetőségek, de a séta továbbra is megengedett. Mindazonáltal a maradjunk otthon figyelmeztetést komolyan kell vennünk. Sajnos elmondható, hogy egyébként is keveset mozgunk, pedig a diabétesz illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a mozgáshiány is szerepet játszik a helytelen táplálkozás mellett. Mindenesetre most sem késő elkezdeni a mozogni, hiszen lehet otthon tornázni, szobabiciklizni. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az otthoni tartózkodásunk kevesebb energiát igényel. Ehhez igazítsuk a bevitt kalóriák mennyiségét, vagyis kevesebbet együnk. Kisebb adagokkal a három fő étkezés továbbra is tartható, melyek közül a vacsora legyen a legmértékletesebb, hogy éjszakára ne terheljük meg emésztőrendszerünket. Természetes védekező rendszerünk 70 százaléka ugyanis az emésztőrendszerben található, a bélflórának is köszönhetően. Ezért fontos az, hogy étrendünk minél inkább természetes, natúr alapanyagokból és kíméletes konyhatechnológiával elkészítve álljon össze, ami a bélfal és a bélbaktériumok állapotára sokkal kedvezőbb hatással bír, mint a nehezebb, fűszeresebb ételek vagy a feldolgozott termékek.

– Milyen vitaminforrásokra támaszkodjunk ebben az időszakban?

– Természetes vitaminforrások a zöldségek, amit nyersen, párolt, sült és savanyított formában egyaránt fogyaszthatunk. A savanyúkáposzta magas C-vitamin- és tejsavbaktérium tartalma miatt nagyon jó hatással bír az immunrendszer működésére. A hagyma, a fokhagyma szintén növeli a szervezet ellenálló képességét, ahogy a színes zöldségek, gyümölcsök antioxidáns tartalmúk révén. A vitaminpótlásban a D-vitamin szerepe megkérdőjelezhetetlen, különösen a szív- és érrendszeri valamint a cukorbetegek számára. A zsírban oldódó vitamin számos betegség megelőzésében is kiemelt szerepet játszik. Napi 3000-4000 ezer NE (nemzetközi egység) javasolt magnézummal kiegészíve. Ez azért is fontos, miután kevesebbet is tartózkodhatunk kint, így kevesebb napsütés is ér bennünket. Legalább 1000 milligrammos legyen a C-vitamin is, immunrendszerünk erősítése érdekében. Legyünk mértékletesek, ne terheljük szervezetünket nehéz ételekkel, cukros üdítőkkel, mert most minden eddiginél jobban szükségünk van immunrendszerünkre, ami az első számú védelmi vonal a vírusokkal szemben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK