2022.05.16., hétfő - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyimesi Endre: Tevékeny évek voltak

2019. augusztus 26. hétfő, 13:10
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: ZalaMédia archív
Szent István Napja alkalmából, példaértékű városvezetői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült Zalaegerszeg korábbi polgármestere, dr. Gyimesi Endre. Az elismerésre Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke közösen terjesztette fel.

A volt polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: nagyon meglepődött mikor tudomására jutott a kitüntetés híre, hiszen immár kilenc esztendeje befejezte a polgármesteri munkát. Sőt, ötödik éve már miniszteri biztosként, és országgyűlési képviselőként sem tevékenykedik. A díj indoklásában azonban ezekre az évekre is hivatkoznak, emellett korábbi levéltárigazgatói munkásságát is megemlítik, ami különösen jóleső érzés volt számára.

Városvezetői munkájáért kapott elismerést

- Bár aktívan már nem politizálok, a közélettől és a munkától nem vonultam vissza. Öt társadalmi szervezetnek vagyok az elnöke, a Zala Megyei Levéltárban végzett kutatásaimat pedig szinte ott folytattam, ahol polgármesteri kinevezésemkor abbahagytam.

Gyimesi Endre négy cikluson keresztül (1994-től 2010-ig) vezette a várost. A tizenhat éves polgármesteri munka tanulságait nem könnyű néhány mondatban összefoglalni. Kérdésünkre annyit felelt: tevékeny évek voltak!

- Korábban a régi polgármesterek munkásságát kutattam, és az ő sorsukból, ténykedésükből sikerült bizonyos tapasztalatokat szereznem, tanulságokat levonnom. Például mindvégig fontosnak éreztem, hogy az emberek mindennapjait érintő, vagy azt jobbá tevő dolgokkal foglalkozzon a városvezetés. Ilyen volt például a lakásfejlesztés, az elkerülő utak építése, a belváros fejlesztése, illetve a régi álom; a termálvíz hasznosítása. A másik célom pedig az volt, hogy a széthúzó erőket megpróbáljam a város érdekében egy irányba összpontosítani. Remélem, hogy ez sokszor sikerült is.

Hogy voltak-e komolyabb mélypontok, vagy inkább a kiegyensúlyozottság jellemezte-e a tizenhat évet, azt válaszolta: egy érdekes, ívelő szakasza volt a munkájának. Az első négy évben megtapasztalhatta azt, hogy milyen kisebbségben polgármesternek lenni, azt a következő időszakokban pedig azt, hogy milyen, amikor enyhe-, majd egyre nagyobb többség áll mögötte a közgyűlési munkában. (2006-2010 között Zalaegerszeg összes választókerületében a Fidesz jelöltje nyerte az önkormányzati választást.)

- Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy 2008 körül volt egy olyan hullámvölgy – részben a nemzetközi gazdasági helyzet, részben pedig az országos politika miatt – ami Zalaegerszeget is érzékenyen érintette. Ezekben az években került sor a külföldi-, vagy hazai magántulajdonban lévő gyárak, üzemek bezárására. Sajnálatos, hogy a városnak nem volt több lehetősége ezeknek a munkahelyeknek a megőrzésére. Annál is inkább, mert sosem volt a fenntartójuk – fogalmazott.

Gyimesi Endre bár a politikától visszavonult, a történészi, levéltári munkát nyugállományba vonulása óta sem hagyta abba. Az elmúlt években több várostörténeti kötetet is szerkesztett. Mint mesélte, jelenleg néhány ismeretterjesztő cikken dolgozik, aztán a levéltár fiatal munkatársaival egy újabb várostörténeti munkára készül. De tervben van egy olyan kiadvány is, mely a neves személyiségek életrajzát dolgozná fel. Reméli, egészségi állapota lehetővé teszi, hogy sikerüljön elvégeznie az előtte álló feladatokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK