2020.04.03., péntek - Buda,Richárd Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ha bizalmat kapok, tovább folytatom

2018. május 09. szerda, 09:58
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó: Seres Péter
Szeretném folytatni a polgármesteri munkát - fogalmazott lapunknak Balaicz Zoltán polgármester, akivel a választási eredményekről és a jövőről beszélgettünk.

Az április 8-i országgyűlési választás sok szempontból egyedi volt, talán hangulatában a 2002-es választásokhoz tudnám hasonlítani, persze most pozitív eredménnyel. Maga a kampány is érdekes és tanulságos volt, ezt nem csak polgármesterként figyeltem, hanem mint korábbi kampányfőnökként is, hiszen kilenc évig, 2005-2014-ig dolgoztam a zalaegerszegi Fidesz szervezetnél ebben a minőségben – mondta Balaicz Zoltán.

Fontos, hogy az elindított fejlesztések megvalósuljanak

- Említette a hangulatot. Mit éreztek a választások előtti napokban?

- Míg 2010-ben és 2014-ben pontosan lehetett tudni az eredményt, most 2018-ban sokféle véleménnyel találkozhatott az ember, különösen, ha figyelte a közösségi médiát, bizonyos internetes felületeket és különösen a facebookot. Mindenféle véleménnyel találkozni lehetett, a részvétel aránya is kérdéses volt. Emiatt a hangulat is érdekesen alakult, annak ellenére, hogy minden előzetes a Fidesz-KDNP győzelmét jósolta.

- A kérdés inkább az volt, hogy kétharmad, abszolút többség, vagy csak egy kisebb győzelem. De a magasabb részvételi arány is a Fidesz-KDNP pártszövetségnek kedvezett.

-  Igen, ez így van, holott hosszú időn át pont az ellenkezőjét jósolták a szakértől. Én hittem abban a munkában, amit Vigh László országgyűlési képviselővel végeztünk, hiszen nem lehet letagadni, hogy az elmúlt négy évben egy közös összefogás eredményeként valóban jelentős fejlesztések valósultak meg a városban, illetve indultak el. Ilyen mértékű beruházások hosszú idő óta nem jellemezték a várost. Zalaegerszeg szempontjából a végeredmény azt mutatja, hogy ezt értékelték az emberek. Bár elsősorban az országos politikáról, a kormány tevékenységéről mondtak véleményt a választópolgárok, azért az eredményben benne vannak a helyi történések is.

- Zalaegerszegen milyen eredmények születtek?

- A városban 36 ezer 441 választópolgár adott le érvényes szavazatot, közülük 17 ezer 317 szavazatot kapott Vigh László, ez 47,5 százalékos győzelmet jelent. Egyébként ugyanilyen arányban támogatták a Fidesz-KDNP listáját is. A megyei jogú városok eredményeit összehasonlítva mind a képviselőjelöltünk, mint pedig a Fidesz-KDNP pártszövetség nagyon jól szerepelt. Sőt, Zalaegerszegen, magasabb részvétel mellett nagyobb arányú volt a győzelmünk, mint négy évvel ezelőtt. Ez mindenképpen visszaigazolása a kormány tevékenységének, az országos kampánynak és a helyi munkának is. 

- Milyen arányban szavaztak listán az ellenzéki pártokra?

- A Jobbik 6 ezer 692, az MSZP 4 ezer 636, a DK 1 964, az LMP 3 ezer 233, míg a Momentum 1 271 szavazatot kapott a zalaegerszegi szavazóktól.

- A választások 2019-ben folytatódnak. Május végén európai uniós választások lesznek, októberben az önkormányzatok összetételéről születik döntés és a polgármester személyéről. Vállalja ismét a megmérettetést?

- 2014-ben öt évre választottunk polgármestert és képviselőtestületet az önkormányzatokban. Nagyon fontosnak tartom, hogy azok a fejlesztések, melyeket a helyi gazdaságban elindítottunk, vagy azok, amiket a TOP és a Modern Városok Program tartalmaz, megvalósuljanak. Sőt szeretnénk az elképzelt fejlesztések mellett újabbakat megfogalmazni. Rövidesen megalakul az új kormány és megtudjuk, mennyire erősödhet tovább Zalaegerszeg eddig sem elhanyagolható lobbi ereje. Sokan kérdezték az elmúlt időszakban, hogy maradok-e itthon, a városban. Igen, mindenképpen! Nekem itthon van a helyem, ebben a közösségben. Mivel igazi lokálpatriótának vallom magam, Zalaegerszeg a szülővárosom, minden ideköt és életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy ezt a közösséget szolgálhatom, ezért szeretném, ha 2019-ben az elmúlt öt éves tevékenységemről a zalaegerszegiek elmondanák a véleményüket, és ha az önkormányzati választáson támogatnak, akkor szeretném folytatni a polgármesteri munkát.   

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK