2021.07.28., szerda - SzabolcsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kétszázmillió betegbiztonság fejlesztésre

2018. január 31. szerda, 18:30
Szerző: -vadas-; Fotó: Seres Péter
A Zala Megyei Szent Rafael Kórház 200 millió forint összegű támogatást nyert a betegbiztonság fejlesztésére. A projekt eredményeképpen többek közt a fekvőbeteg osztályokon általános és speciális higiéniai fejlesztések valósulhatnak meg és egységes betegazonosító rendszert alakítanak ki. A nyertes pályázat részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója szólt az intézmény elmúlt évi munkájáról és az idei évi feladatokról. A sajtótájékoztatón valamennyien gratuláltak a főigazgatónak, miután megkapta a következő öt évre szóló kinevezését. A zalaegerszegi megyei kórházban az elmúlt évben 757 ezer járó beteget és 40 ezer fekvő beteget láttak el. Az orvosok létszáma 286, míg mellettük 1260 egészségügyi szakdolgozó látja el a feladatokat.

A következő öt évben is dr. Halász Gabriella a kórház főigazgatója

Dr. Halász Gabriella utalt arra, hogy 2015-től vezeti az egészségügyi intézményt, amely akkor még a kiemelt adóssággal rendelkező kórházak között volt, ma pedig lejárt tartozásra a konszolidációban mindössze 60 millió forintot kellett kapniuk. „Az eredményt nem költségmegszorítással hoztuk létre, a szakmai ellátásból pénzkivonás nem történt az elmúlt három évben, hanem kihasználtuk finanszírozás pozitív változásait és megtaláltuk belső tartalékainkat”- fogalmazott a főigazgató. A következő évek legfontosabb céljai között említette a betegellátást, azt a munkát, ami a betegek közérzetét, elégedettségét és gyógyulását szolgálja. Meg kell szüntetni az évtizedes hiányosságokat, hogy az ellátást a mai elvárásoknak megfelelően lehessen szervezni. Sikerként értékelik, hogy az elmúlt három évben a várólisták az egyharmadára csökkentek, így ma a kórházban például egy csipőprotézis műtétre nyolc hónapnál nem kell többet várni. Ugyanakkor sokat kell tenni még az előjegyzési rendszer megújításában, ebben nem tudtak új eredményt elérni.

„Vannak természetesen adósságaink, van néhány diagnosztika, ahol hosszú a várólista, de már megkezdtük például egy új ultrahang beszerzését is, hogy a jövőben még egy ultrahangot be tudjunk állítani a járó beteg ellátásban”- tett ígéretet dr. Halász Gabriella. Szólt az orvoshiányról, ami nem zalaegerszegi probléma, és komoly erőfeszítést igényel a megfelelő orvosi létszámot minden szakmában biztosítani. „ Szeretnénk a fiatalokra koncentrálni, tanulmányi szerződéseket kötünk, a szakorvosjelöltek tudományos munkáját is támogatjuk. Az ápolók esetében ma már száz fölött van azon ápoló tanulók száma, akikkel tanulószerződést kötöttünk és a kórházon keresztül kapják az államilag biztosított ösztöndíjat.” – mondta.

Végül a betegbiztonság fontosságát emelte ki dr. Halász Gabriella. „Világszerte sokat beszélünk arról, hogy a nozokomiális fertőzések komoly kockázatot jelentenek a kórházban, ahol nagyon sok bacilus, kórokozó van jelen, nagyon sok kórokozó válik rendkívül ellenállóvá, tehát itt különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a higiénés feltételek betartására. Ebben segít a most nyert pályázat” – hangzott el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK