2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Marosvásárhely és Zalaegerszeg 25 éve testvérvárosok

2021. november 19. péntek, 16:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
Marosvásárhely és Zalaegerszeg testvérvárosi kapcsolatának 25 éves jubileumát ünnepelte a zalai megyeszékhely önkormányzatának dísztermében, amelyen a két település között negyed évszázada létrejött hivatalos együttműködést szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg.

Szándéknyilatkozattal erősítették meg együttműködésüket

Soós Zoltán és Balaicz Zoltán polgármesterek a szándéknyilatkozat aláírása után

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy Zalaegerszegen 1996. október 22-én kötettett meg a szerződés, amit dr. Gyimesi Endre akkori polgármester Marosvásárhely részéről néhai Fodor Imre polgármester és Orbán Dezső alpolgármester írtak alá. 2000-ben létrejött a Cseh Gábor vezetésével a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Kör (Ma-Za), 2003-ban pedig a Zalaegerszeg–Marosvásárhely Baráti Kör (Za-Ma) dr. Hóbor Erzsébet vezetésével. Felidézte azt is, hogy a külhoni magyarokat érintő 2004-es sikertelen kettős állampolgárságról szóló népszavazás után Zalaegerszeg önkormányzata úgy döntött, jelképesen tiszteletbeli polgárává fogadja az erdélyi Marosvásárhely magyar lakosságát. Mint fogalmazott, Zalaegerszegnek 17 testvérvárosa van, amelyek közül az egyik legszorosabb kötelék Marosvásárhelyhez fűzi. Ennek legfőbb titka, hogy szálak erőssége nem az önkormányzatoktól függ. Két közösség igazi jó kapcsolatáról van szó, amely kiterjed a civil szervezetekre, iskolákra, színházakra, egyházakra és a két település lakóira. Ezért most ismét hitet tesznek összetartozásuk mellett, utalt a szándéknyilatkozatra a polgármester.

György Alexandru Marosvásárhely alpolgármestere, Major Gyuláné, Soós Zoltán, Balaicz Zoltán, Tolvaj Márta, polgármesteri főtanácsadó, Vigh László, Cseh Gábor

Soós Zoltánt 2020 szeptemberében választották meg Marosvásárhely polgármesterének. Mint mondta, a választással új fejezet nyílt, mert magyar és román oldalról olyan vezetés alakult ki, amely a városért akar dolgozni. A 25 éves jubileum kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg Marosvásárhely legkiemeltebb testvérvárosa. Történészként arra utalt, hogy a székelyek Zala és Moson környékéről indultak el keletre 900 évvel ezelőtt. Ezért meggyőződése, hogy a két város kapcsolata mélyebb tartalommal bír, amely megerősítésre érdemes.

A Zalaegerszegért díjas Cseh Gábor, a Ma-Za elnöke az elmúlt 25 év eseményeit vette sorba, megemlítette a kulturális és művészeti intézmények, sportegyesületek valamint az iskolák közötti rendezvényeket. Szólt arról, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum és a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium kapcsolatot létesít egymással. Mint mondta, a két város barátságát több tárgyi emlék is hirdeti, itt Zalaegerszegen az Európa téri kopjafa, a vizslaparki kis székely kapu, Wass Albert szobra a Dózsa-ligetben és a Kárpát-medencei magyarság összetartozását jelképező, idén júniusban felállított székely kapu a Rózsák terén. Ugyanúgy büszkék a gyönyörű zalai haranglábra, amely Marosvásárhely középkori várában kapott helyet.

A Zalaegerszeg–Marosvásárhely Baráti Kör tagjai a városvezetőkkel

A folytatásban Major Gyuláné, a Za-Ma elnöke osztotta meg dr. Hóbor Erzsébet, Zalaegerszeg díszpolgára, a szervezet alapító elnökének a két város igazi, mély barátságáról szóló gondolatait, aki betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, minden ilyen alkalom egy kézfogás, hogy nem felejtünk el benneteket, határon túlra szakadt magyarokat. A 101 évvel ezelőtti trianoni békediktátumra utalva leszögezte, eljöhet még az a történelmi pillanat, amikor újra egyesülhet a magyarság.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK