2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Olvasás és tanulás megújult környezetben

2019. január 28. hétfő, 15:51
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Megújult közösségi terek és az élethosszig tartó tanulást segítő programok. Röviden így foglalható össze az a nagyarányú fejlesztés, mely a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban (DFMK), illetve a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban zajlott le az elmúlt egy évben.

A „DFMK tanulást segítő infrastrukturális fejlesztése” című projekt Európai Uniós támogatással, mintegy 82,5 millió forintból valósult meg. Mint az a közelmúltban lezajlott ünnepélyes projektzáró eseményen elhangzott: nemcsak a közösségi terek külleme változott meg, hanem infokommunikációs fejlesztésekre is lehetőség nyílt.

Projektzáró a könyvtárban

A résztvevőket köszöntve Balaicz Zoltán polgármester elmondta: örül, hogy a könyvtárosok meghallották az idők szavát, és belefogtak a fejlesztésekbe, hiszen a mai korban különösen fontos, hogy az olvasókat egy modern, tágas és jól felszerelt intézmény fogadja. Külön kiemelte a könyvtár dolgozóinak hivatásszerűen végzett, magas színvonalú szakmai munkáját, ami – mint fogalmazott – országos szinten is elismerésre méltó. Enélkül nem valósulhatott volna meg a fejlesztés.

Lezárult az egy éve zajló projekt. A könyvtár 2. emeletén rendezvénytermet alakítottak ki

Kiss Gábor könyvtárigazgató a projekttel kapcsolatban elárulta: több egységükben zajlott a fejlesztés. A központi Deák Ferenc könyvtáron kívül a landorhegyi, és a kertvárosi tagkönyvtárakat is érintette a beruházás, sőt tavaly még a csácsi könyvtár átalakítására is futotta erejükből. A projekt komoly feladat elé állította az intézmény munkatársait, a csapatmunkának és az összefogásnak hála, azonban sikerült a nehézségekkel megbirkózniuk - fogalmazott.

A legtöbb változás a Deák Ferenc Megyei és Város Könyvtárat érintette, ahol a tanulást segítő infrastruktúra-fejlesztés részeként teljesen megújult az olvasóterem, a helyismereti- és zenei gyűjtemény, a második emeleten pedig rendezvénytermet alakítottak ki. A részletekről Sebestyénné Horváth Margit igazgatóhelyettes számolt be.

Elhangzott: a cél az volt, hogy az egész életen át tartó tanulás számára biztosítsanak megfelelő közösségi tereket és programokat. Az elmúlt tizenkét hónapban a már említetteken túl megújult a könyvtár padlózata, árnyékolása és bútorzata. Több helyre klímaberendezés került, az akadálymentesítés jegyében lépcsőjáró eszközt vásároltak, illetve automata tolóajtók várják a látogatókat. Ezenkívül új gyermekfoglalkoztató és ovi-sarok létesült a legkisebb korosztály számára.  A projekt másik része informatikai fejlesztésből állt, melynek révén számítógépeket, digitalizáló eszközöket szereztek be, de modernizálták a könyvtár honlapját is. Hasonló infokommunikációs fejlesztésekre került sor a József Attila- és az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban is.

Az új olvasóterem kényelmesebb bútorokkal és otthonosabb hangulatban fogadja a látogatókat

A projekt hosszútávú hatása pedig az, hogy 2023-ig különféle képzések és rendezvények zajlanak a könyvtár megújult tereiben; szinte minden korosztály számára.

Kiss Gábor mindehhez hozzátette: két másik projektjük is fut. Az egyik – mintegy 21 millió forint értékben – kifejezetten az oktatást segíti és több iskolával is kapcsolatban állnak. A másik pedig 24 millió forintból az egész életen át tartó tanulást támogatja. Tulajdonképpen ezek alapja volt a most záruló, infrastruktúra-fejlesztést támogató EFOP-program.

A projektzárón Vigh László országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt, felhívva a figyelmet arra, hogy a digitális korban is nélkülözhetetlen szerepe van a könyvtáraknak, és maguknak a könyveknek. Bízik benne, hogy a most megújult közösségi tereket örömmel veszik majd birtokukba a betérők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK