2024.04.14., vasárnap - TiborZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szakaszavatás a Mária úton

2018. május 23. szerda, 21:04
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Pünkösd első napján kis zarándokcsoport avatta fel a déli Mária út Zalaegerszegi vonalának újabb 5 kilométeres szakaszát Bozsok és Botfa között. A várost érintő másik részt, Botfa és Búcsúszentlászló között januárban adták át.

Furján Gellért csácsi plébános áldotta meg az új zarándokutat, és az azt elsőként bejárókat. A résztvevők között volt az utat kialakító és fenntartó Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, dr. Illyés Zoltán, a zalaegerszegi 71. Zrínyi Miklós Cserkészcsapat tagjai, valamint gyakorlott és kezdő zarándokok. Az 5 kilométeres távot gyerekek számára is tartható tempóban, másfél óra alatt járták le. Közben még egy-két útjelzőt is kihelyeztek.

A Közép-Európa Zarándok Útjának nevezett Mária út jele a lila m betű (a rácsatlakozó utak jele kék, így a közelmúltban átadott Horhosok útjáról is elérhető). Csíksomlyótól Mariazellig tartó útról van szó, melynek eddig csak az ország északi részén volt vonala. Most épül a déli szakasz, mely Zalaegerszegen is áthalad. Az út kialakítását a városi önkormányzat támogatta, egyben a belvárosi részek (Parkerőd, templom, múzeum) felügyeletét is vállalta. A táv zöldben vezető vonalát pedig a Mindszenty Ifjúsági Ház tartja karban. Az út Búcsúszentlászlóról majd Homokkomárom és Nagykanizsa felé folytatódik; így hagyja el a megyét. A kiépítésben a helyi önkéntesek szerepe gyorsító jellegű, így volt ez Zalaegerszegen is.

- A ház egyesíti a lelkigyakorlatokat és a természetismeretet, ami egybe esik a zarándokutak küldetéseivel is, ezért örültünk a lehetőségnek és felvállaltuk a feladatot – mondta dr. Illyés Zoltán. A magyarországi harmadik Mária útból (a második út a Duna mentén halad észak-dél irányban), a déli szakaszból még csak kevés rész készült el, az önkéntesekre nagy feladat vár ezzel kapcsolatban. E nélkül lehet, hogy éveket kellett volna várni a zalaegerszegi szakasz létrejöttére is, ezért fontosnak láttuk, hogy segítsünk. Alternatív javaslatot tettünk az útvonalra, kihasználva a helybeliségből adódó jobb helyismeretet, melyet elfogadott az utat kialakító országos Mária Út Közhasznú Egyesület. Így érinti az út a botfai kastélyt, mely zarándokfogadó ponttá is vált egyben. Sokan szoktak érdeklődni az itteni szállóvendégek közül túralehetőségekről a híres búcsú helyre, Búcsúszentlászlóra, és most már ebben is tudunk segíteni.

Hozzátette: Régen átjártak a két településről egymáshoz gyalogosan az emberek, néhányan még ma is használják ezt az utat, de akinek nincs helyismerete eddig ezt nem tudta megtenni. Az út célja az is, hogy minél inkább a természetben haladjon, ezzel kapcsolatos javaslatukat is elfogadták, így gyönyörű zöld út lett ez a szakasz. A járhatóságot az időnként itt elhaladó mezőgazdasági gépek segítik, az útjelzőket elkészítették és kihelyezték a „72 óra kompromisszum nélkül” program önkénteseivel. Vállalják továbbá a karbantartást, a botfához közeli szakaszon ezenkívül szemétszedésre lesz szükség. Az út felkerül a turistautak.hu oldalra is, és talán egyéb kiadványok is hirdetik majd.

A Zalaegerszeg és Búcsúszentlászló közötti teljes 16 kilométeres távot augusztus 25-én fogják bejárni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK