2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szennyvíz-rekonstrukció a Köztársaság- és a Kaszaházi úton

2024. március 21. csütörtök, 12:43
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
A Kovács Károly Városépítő Program keretében megkezdődött a zalaegerszegi Köztársaság úton a szennyvíz-rekonstrukció, és az ehhez kapcsolódó szennyvízcsatorna bélelése. A kertvárosi közműfejlesztést a helyszínen tekintette meg Bali Zoltán alpolgármester, és a polgármesteri hivatal műszaki osztályának két szakembere, Somlai Péter és Szak Tibor.

Zalaegerszeg több pontján zajlanak felújítási munkák

A területen üzemelő közel ötven éves szennyvízcsatorna-rendszer műszaki állapota nem megfelelő, elavult, a vezeték fala kopott, a csatorna nem vízzáró, több helyen jutott be talajvíz. A vezetékből a szennyvíz a talajba jut, többször jelentettek dugulást egyes csatornaszakaszok esetében. A csatornáról készített kamerás vizsgálat is megerősítette, hogy szükséges a rendszer felújítása. A munkálatok március 29-ig tartanak, ez idő alatt a Závodszky- és Gyimesi utca közötti szakaszra csak a tömegközlekedési- és a megkülönböztetett jelzéseket használó járművek közlekedhetnek. 

A felújítani kívánt gravitációs szennyvízcsatorna sűrűn lakott városi környezetben található, ahol jelentős a gépjárműforgalom, ezért feltárás nélküli béleléses technológiát alkalmaznak – hangzott el a bejáráson. A rekonstrukció 200 millió forintba kerül, 418 méter hosszú vezetékszakaszt érint. Kicserélnek 18 aknát is.  

A szakemberek kérik a Kertvárosban közlekedőket, hogy a rekonstrukció idején kerüljék el a Köztársaság útját, és helyette vegyék igénybe a Hegyalja-, Erdész-, vagy Átalszegett utcákat. 

A Kovács Károly Városépítő Program keretében valósult meg a Kaszaházi utca keleti oldali félpálya burkolat-felújítása is. A felújítandó szakaszon a burkolat állapota leromlott, a kiemelt szegély töredezett, lesüllyedt és helyenként hiányos volt. (A nyugati oldali félpályát már korábban aszfaltozták.) A keleti oldal burkolatának felújítása során a Zala-híd és a Ságodi utca közötti  szakaszon a meglévő felületet 3,5  méter szélességben, 300 méter hosszan aszfaltozták. A csapadékvíz elvezetése érdekében a régi, töredezett, kis átmérőjű víznyelőket átépítették, és további két helyszínen új építésével sűrítették. A töredezett szegély cseréje is megtörtént 300 méter hosszan. A felújítási munkák keretében átépítették és meghosszabbították a Kaszaházi út 17. számú ingatlan előtt lévő helyijáratú autóbusz peronját.

A helyszínen tartott sajtótájékoztató keretében Balaicz Zolán polgármester és Németh Gábor a településrész önkormányzati képviselője jelezte: az arányos városfejlesztési program keretében a rendkívül fontos útszakaszokat igyekeznek rendbe tenni, az útfelújítások a peremkerületek fejlődése szempontjából is szükségesek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK